Vučić: Izvinjavam se Konu i Kriznom štabu jer napadi dolaze i iz moje stranke…

0
Foto: Nedeljnik

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izvinio se epidemiologu Predragu Konu i ostatku Kriznog štaba zbog diskvalifikacija koje dolaze i iz Srpske napredne stranke (SNS). 

“Izvinjavam se… zbog napada koji dolaze i iz stranke koju vodim. Izvinjavam im se, jer to ničim nisu zaslužili”, naveo je Vučić na Tviteru.

On je dodao i da se u Srbiji “najmanje ceni odgovornost”, kao i da će za pobedu nad “politikanstvom i neozbiljnošću, biće potrebno još mnogo vremena”.

Petnaestak minuta pre ove objave na društvenim mrežama, narodni poslanik SNS-a Vladimir Đukanović je pročitao više izjava Kona u medijima.

Đukanović je, gostujući u Hit tvitu na TV Pinku, naveo da je Kon 26. januara ocenio da je rizik od korona virusa mali, da je mesec dana kasnije kazao da je običan grip opasniji od COVID-19, a 14. marta da će će podneti ostavku ako dođe do prekida školske nastave.

“Da bi sedam kasnije (takođe u martu) rekao ‘ovako se brzo nije umiralo ni od SARS-a’… Sada kaže da se zakasnilo sa merama, a u počeku je govorio da je virus nikakav”, rekao je Đukanović.

Poslanik je napomenuo da Kona smatra vrhunskim stručnjakom i verovatno najboljim epidemiologom u Srbiji, ali je ocenio da su jedina dva rešenja za pandemiju, pored toga “da zatvorimo sve, pa da se virus uspori”, ili razvoj vakcine ili sticanja kolektivnog imutniteta.

Nakon što je u emisiji pročitan Vučićev tvit, Đukanović je rekao da nije napao Kona, već da je izneo svoje mišljenje.

“Kon je najbolji epidemiolog kog imamo. Ja sam izneo kritiku na rad Kriznog štaba u smislu nekih konfuznih izjava, a ne moramo u životu sve da se slažemo… Razumem gospodina Vučića što je izneo kritiku na ono što sam ja izneo. SNS je stranka u kojoj vlada pluralizam mišljenja”, kazao je Đukanović.

Đukanović je pred kraj emsije rekao i da je video da mu zbog današnjeg komentara na društvenim mrežama pridikuju ljudi koji su “ceo život proveli u Savezu komunista, koji su navikli da im neko drugi servira mišljenja”, a da je zbog stava koji je večeras iskazao “spreman da odgovara, svaki račun da položi, čak i sa Vučićem da polemiše”.