Vučić i Tači zajedno na sastanku sa Makronom

0
Foto: Tanjug/AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u trodnevnoj poseti Francuskoj, gde učestvuje u radu “Foruma o miru”. U Parizu se sastao sa Emanuelom Makronom posle večere koju je organizovao upravo francuski predsednik, a najavljeno je da će danas doći do još jednog bilateralnog sastanka.

Ipak, Blic iz svojih diplomatskih izvora saznaje da je iznenada na taj sastanak pozvan i kosovski predsednik Hašim Tači i da je Vučić zbog tog sastanak morao da napusti Panel o multilaterizmu, u kome je, u okviru Foruma, učestvovao.

“Makron hoće ponovo da se vidi sa Vučićem, a onda sa Vučićem i Tačijem zajedno”, prenosi Blic.

Francuski predsednik poslednjih je nedelja najvažnija politička figura u Evropskoj uniji za zemlje Zapadnog Balkana jer je u Berlinu oštro reagovao na opaske tadašnjeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, koje je smatrao neprihvatljivim.

“Niste u poziciji da bilo šta tražite, nećete dobiti ništa, pa ni viznu liberalizaciju. Je l’ znaš zašto? Ja vam je neću dati”, poručio je tada Makron Haradinaju.

Podsetimo, Makron se tokom prvog dana “Foruma o miru” sastao zasebno i sa Tačijem i sa Vučićem.

Kosovski predsednik rekao mu je da je spreman za saradnju i sklapanje mirovnog ugovora sa Srbijom, ali je Vučić rekao da je to potpuno nerealno, zbog toga što “Tači pod normalizacijom odnosa podrazumeva da Srbija prizna Kosovo”.

Vučić je rekao i da je sa Makronom razgovarao o Evropi, evropskom putu Srbije i odnosima Beograda i Prištine.