Vučić i Pendarovski u Beogradu: O odnosima Srbije i Severne Makedonije, novoj inicijativi za EU, Kosovu…

1
Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je posle sastanka sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim da dve zemlje imaju veoma dobre odnose i više poverenja nego pre godinu ili dve i da će ti odnosi ići samo u boljem smeru, a Pendarovski je naveo da su razgovarali i o novoj francuskoj inicijativi u vezi sa EU, preneo je N1.

Vučić je istakao da Srbija i Severna Makedonija osim razlika po pitanju nezavisnosti Kosova, nemaju druga otvorena pitanja i da žele da grade najbliže prijateljske odnose.

On je na konferenciji za novinare istakao da je robna razmena dve zemlje u 2018. bila 857,8 miliona evra, da je trgovinska razmena u prvih devet meseci povećana za 7,6 odsto i da se nadaju da će ona dostići milijardu evra, čime bi bila pređena “psihološka granica”.

Vučić je istakao važnost “malog Šengena” i rekao da države u regionu imaju obavezu da same urade šta mogu i moraju, a da će ta inicijativa doneti dobre odnose između naroda zemalja regiona.

Predsednik Severne Makedonije Steva Pendarovski izjavio je da je sa predsednikom Vučićem razgovarao o novoj francuskoj inicijativi u Evropskoj uniji i da je istakao da za Severnu Makedoniju ne postoji druga održiva alternativa osim članstva u EU.

“Evropske integracije ostaju dugoročno opredeljenje Severne Makedonije”, istakao je Pendarovski i dodao da su evropske integracije regiona najbolji način za demokratsku transformaciju društava.

On je naveo da rešenje do kojeg dođu Beograd i Priština mora da doprinese stabilnosti regiona.

Predsedniku Severne Makedonije prethodno je ispred Palate Srbija na Novom Beogradu, priređen svečani doček uz državne počasti i intoniranje himni.

Pendarovski je uoči posete rekao da očekuje pozitivne razgovore sa Vučićem o mnogim temama od zajedničkog interesa za obe zemlje, a pre svega o političkim, bezbednosnim i ekonomskim pitanjima.

1 KOMENTAR

  1. “Мали Шенген” је “бетонирање” ваневропске перспективе. Не би Црногорци од ње бежали тек тако. Биће интересантан тај слободни ток: људи, капитала и роба, а посебно људи у региону, са хиљадама екстремиста недавно враћених са сиријског ратишта.

Comments are closed.