“Vučić i Hoti uživo na sastanku u Briselu u četvrtak”: Saopštenje iz Jelisejske palate o nastavku pregovora…

0
Screenshot Instagram/zvanični nalog Predsednika Srbije Aleksandra Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdualh Hoti, koji su danas učestvovali na video samitu o odnosima Srbije i Kosova, imaće još jedan sastanak na daljinu u nedelju, pre obnove dijaloga Beograd-Priština uživo u četvrtak u Briselu, saopšteno je iz Jelisejske palate.

U Parizu je danas dogovoreno da Vučić i Hoti “nastave dijalog o normalizaciji u nedelju u Briselu video konferencijom, a zatim u četvrtak uživo u Briselu”, saopštlo je francusko predsedništvo posle sastanka. 

Frans pres podseća da je sastanak u nedelju prvobitno trebalo uživo da prisustvuju predstavnici Beograda i Prištine, ali je susret odložen za četvrtak.

“Vrlo su teški izgledi o ishodu dijaloga, ali su se svi obavezali da se ide korak po korak”, navodi se iz istih izvora. Na današnjem sastanku je konstatovana uloga evropskog rukovodstva u pregovorima budući da su  i SAD pokušale da ožive dijalog. 

“U ovom pitanju se ogleda i test evropskog liderstva”, navodi se u saopštenju.

U Parizu je održan video samit o odnosima Srbije i Kosova na kojem su učestvovali i predsednik Francuske Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel, visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

(Beta)