“Vučić i Hoti će pregovarati o svim otvorenim pitanjima, SAD važan partner…”

0
Foto: Profimedia

Stručni timovi Beograda i Prištine pripremaju susret u septembru u Briselu srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdulaha Hotija koji će se pozabaviti “svim otvorenim pitanjima” s ciljem da se napreduje ka konačnom sporazumu, izjavio je portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano.

Stano, portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela, je to izjavio na pitanje novinara da li se uz posredovanje EU u dijalogu razgovara o ekonomskim i drugim pitanjima i da li su to ista ekonomska pitanja, stvaranje “šengenske ekonomske slobodne zone”, o kojima takođe u septembru Vučić i Hoti treba da razgovaraju u Vašingtonu.

Borelov predstavnik za štampu je rekao da ne može iznositi na videlo o čemu razgovaraju stručni timovi Beograda i Prištine, jer su to pripremni sastanci.

Agencija Beta je od izvora u Evropskoj komisiji pokušala da dobije odgovor da li je američki posrednik Ričard Grenel o susretu Vučić-Hoti izvestio, dogovorio se s Briselom, ali zasad to nije razjašnjeno.

Stano je na redovnom brifingu za novinare u EK želeo da istakne da “štogod Beograd i Priština ostvare u kontaktima i posredovanju ne samo s Evropskom unijom s ciljem sređivanja njihovih odnosa, a što podržava dijalog i donosi opipljive rezultate koji pomažu Beogradu i Prištini da napreduju ka normalizaciji odnosa, modernizaciji i odmaknu na putu ka EU, svakako je pozitivan pothvat”.

“A naravno”, rekao je Borelov portparol, “Vašington je važan partner i svaki put kad EU zajedno sa SAD radi na nečemu mi vidimo povoljne rezultate i to je često bio slučaj i kad je reč o dijalogu Kosovo-Srbija”.

“To je svaka inicijativa koju EU i SAD daju u potporu dijalogu dve strane”, dodao je on.

Stano je želeo da naglasi da “ekspertske grupe pripremaju sastanak Vučića i Hotija u septembru na kojem oni treba da se pozabave svim otvorenim pitanjima koja se moraju rešiti da bi se napredovalo u normalizaciji njihovih odnosa i došlo do potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma kojim bi sva sporna pitanja bila jednom zauvek zaključno rešena”.

(Beta)