Vučić: “Hram Svetog Save postaje nova Sveta Sofija, biće gotov pre kraja oktobra, uloženo 43 miliona evra…”

1
Foto: Igor Pavićević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će pre kraja oktobra biti završeni radovi na Hramu Svetog Save u koji je, kako je rekao, država u poslednje tri godine uložila 43 miliona evra.

“Ljudi će moći da ga vide u fantastičnoj lepoti. Postaće jedno od najvećih i najvažnijih mesta okupljanja, kako našeg naroda tako i turista. Dolaziće da vide jer će teško naći ovakvo mesto”, kazao je Vučić nakon obilaska radova na izgradnji Hrama Svetog Save u Beogradu.

Vučić je zahvalio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i kompaniji Gasprom za donaciju od 10,5 miliona evra za izgradnju i naveo da očekuje prisustvo ruskog predsednika na otvaranju hrama.

Ocenio je da beogradski hram, čija je izgradnja počela 1935. godine, “na neki poseban i posredan način” postaje nova Sveta Sofija u Istanbulu, koja je ove godine preobraćena iz muzeja u džamiju.

“I sa ovom Bogorodicom iza oltara koja je gotovo istovetna kopija mozaika u Svetoj Sofiji”, kazao je on i dodao da je 96 odsto radova na mozaicima završeno.

Naglasio je da bez patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja ne bi bilo završetka hrama, kao i da “neki” predsednici Srbije imaju velike snove – da ostave nešto iza sebe, za razliku od drugih koji “nemaju nikakve snove osim da se obogate”.

Vučić je istakao da je “narod” dao veliku količinu novca zbog toga što je “država snažnija” više nego ikad od 1945. godine.

“Terali su nas od 1945. da zaboravimo sve važno i sve Srbe. Nemamo nigde spomenik Stefanu Nemanji. (…) Zaboravili smo rodonačelnika Srbije, naređeno nam je bilo”, tvrdi Vučić.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Постаће она, са тобом на власти, брзо и стара Света Софија. А дал’ ће баш Турци поново да се појаве, и није толико битно, нас ионако неће бити.

Comments are closed.