Vučić: “Frilenseri? Ma ima da se plati porez…”

3
(Beta/AP Photo/Darko Vojinovic)

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da frilenseri mogu da prete “rušenjem institucija i sajtova” ali da će porez morati da plate. 

Upitan za najavu protesta zaposlenih frilensera zbog obaveze plaćanja poreza na zarade i doprinose za prethodnih pet godina, Vučić je kazao da ne misli da su protesti “rešenje za bilo šta” i dodao da je apelovao na Vladu Srbije da prihvati razgovore sa njima.

“Ima prostora da se razgovara o tome od kada da se plaća porez a ne o tome da li će da se plati porez. Možete da upadate u skupštinu, da rušite institucije i sajtove, nema problema ali za to sledi krivična odgovornost. Da ne platite porez, to ne može, porez ima da se plati”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara na Zlatiboru gde je prisustvovao puštanju u rad najveće panoramske gondole na svetu. 

Protest frilens zajednice zakazan je za subotu, 16. januar, u 15 časova ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu. 

3 KOMENTARA

  1. Reci to advokatima…
    Kad budu platili i oni porez kao i svi drugi, onda nije problem da plate i freelenseri.
    Ovako, samo ce da otvore racune po drugim drzavama ili da se presele i to je to. Opet drzavama u minusu na duzi rok… zarad vase licne koristi u sledecih nekoliko god dok se ne snadju ljudi. Bruko i sramoto!!!

  2. Naravno da treba platiti porez! Kada nas kategorisu u zakonu i odrede razumnu stopu oporezivanja! Trenutno sa kamatama traze 80% svih prihoda od 2015, ej ljudi, to su hiljade dolara za nekoga ko mesecno prima 300.

  3. “Ima prostora da se razgovara o tome od kada da se plaća porez a ne o tome da li će da se plati porez. ” Пореска управа не може више бити “држава у држави”, већ за своје: незнање, аљкавост и некомпетентност мора сама да сноси одговороност. У преводу, општи рок застрелости мора важити и за предмете Пореске управе. Колико год сам слушао те људе, нико од њих, никада није говорио да неће да плати порез, већ да износи пореских дажбина представљају нонсенс, поготово ако се ставе у однос са правима која би ти људи могли да остварују по основу тако плаћених дажбина. Следеће је што у овоме свему треба бити прецизан. Једна ствар је порез, а сасвим друга доприноси. Када неко у Србији изјави да “порез мора да се плати” онда он прво мора да зна шта је то порез. И шта је то порез ? Банално, кратко и не сасвим прецизно, али сасвим довољно за ове сврхе, па то би била цена државне услуге у циљу заштите физичког интегритета грађана, као и заштита права на имовину и њено коришћење. Сада је већ јасније зашто се тако бесно, а рекло би се и обесно, у Србији инсистира на плаћању пореза. Када се само узму у обзир епизоде са: пљачком девизне штедње, бесправним рушењем имовине, отимањем имовине у бесцење у експропријацијама, пљачком имовине пензионера, потуцања пореских обвезника са Косова без икаквих имовинских права, неисплаћених ратних дневница,… онда негде у свету, где свега тога нема, заиста и мора и треба да се плати. За Србију, у најмањем, треба ставити прст на чело, јер је велика вероватноћа да ће вас нешто од побројаног, или сличног допасти, а онда је питање, зашто сам уопште плаћао порез ? Јер трошак тражења правде такође мора да се плати. Стога, прво председнику, а онда и свим оним “аналитичарима” и сличним, се мора поручити, да у Србији првенствено мора много више да се ради од стране јавних институција и установа, да би тај осећај уопште заживео. До тада, сваки порез ће бити прихваћен као намет. Према томе, председниче републике, седи, недовољан 1.

Comments are closed.