Vruće je, a biće još gore: Ljudi su krivi za toplotni talas koji hara Evropom

0
Profimedia

Rekordni toplotni talas koji je pržio Evropu poslednjih mesec dana je čovekovih ruku delo.

Širom planete ovaj protekli jul se izjednačio, ako nije i pretekao, sa najtoplijih mesec dana u zabeleženoj ljudskoj istoriji, navodi Svetska Meterološka Organizacija.

Istorijski rekordi su postavljani i ponovo prestizani u poslednjih mesec dana. Požari nastavljaju da razaraju delove Sibira. Sloj leda na Grenlandu se topi rekordnom brzinom, a rizici od suša šire se centralnom i istočnom Evropom.

Ekstremne temperature su dodatno zabrinjavajuće sa obzirom da ovo nije “El Njinjo” godina- fenomen uglavnom asociran sa pojačanim skokovima temperature.

Umesto toga naučnici kažu da su glavni uzrok ovakvo ekstremnim temperaturama emisije ugljen dioksida, prenosi Gardijan.

Nova studija konzorcijuma meteorologa i klimatologa sa Univerziteta u Oksfordu i drugih eminentnih evropskih institucija se bavi pitanjem: Koliko je ljudski faktor uticao na toplotni talas u julu?

Rezultati pokazuju da su neočekivano visoke temperature u Francuskoj i Holandiji, minimum 10 puta bile izvesnije u kontekstu globalnog zagrevanja i klimatskih promena.

Postoje znatne varijacije od mesta do mesta, ali na svim proučavanim lokacijama naučnici kažu da je temperatura proteklog meseca od 1.5 do 3 stepena veća nego što bi bila u nepromenjenoj klimi.

Autori studije nas takođe upozoravaju da ovako visoka temperatura ima uticaj na blagostanje čoveka. S’ obzirom na to da podaci o tom uticaju uglavnom kasne, takve posledice klimatskih promena prolaze neopaženo.

“Pun uticaj visokih temperatura je poznat uvek par nedelja posle, kada se brojke stope mortaliteta podrobno analiziraju” piše u studiji.

Generalni sekretar Ujedinjenih Nacija, Antonio Gutereš, sazvao je poseban samit svetskih lidera u septembru na temu klimatskih promena.

“Proživeli smo mi topla leta, ali ovo nisu topla leta naše mladosti. Ovo nisu leta vaših deda.” rekao je Gutereš. “Zaustaviti nepovratno poremećenje klime je trka naših života i za naše živote. To je trka koju možemo i moramo da pobedimo”, dodao je.

Svetska Metereološka Organizacija očekuje da period od 2015. do 2019. bude najtopliji zabeležen petogodišnji period ikada.

“Jul je prepravio klimatsku istoriju, sa desetinama novih temperaturnih rekorda na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou” izjavio je generalni sekretar organizacije Peteri Talas.

“Divlji požari besneli su na Arktiku dva meseca uzastopno, tako uništavajući netaknute šume koje su apsorbovale ugljen dioksid i umesto toga pretvorile ih u vatrene izvore efekta staklene bašte. Ovo nije naučna fantastika. Ovo je stvarnost klimatskih promena. Trenutno se dešava i biće samo još gore u budućnosti bez hitnih akcija”, dodao je.