“Vrlo sam kritičan prema tome što nije pronađen način da se sankcionišu oni koji ne nose maske…”

2
Foto Igor Pavićević

Epidemiolog doktor Predrag Kon na redovnoj konferenciji za štampu objasnio je detaljno kako će izgledati santirana procedura za učenike.

“Preporučujemo da se nosi maska neprekidno”, rekao je doktor Predrag Kon i dodao da tokom slušanja časa, s obzirom na distancu koja će biti obezbeđena, “neće morati da nose masku ako imaju problem sa koncentracijom i praćenjem”.

Tokom odgovaranja će deca biti u obavezi da nose masku.

“Postoji čitav niz mera. Čišćenje između grupa, za tih 20 minuta podrazumeva pranje, dezinfekciju površina”, rekao je doktor Kon.

Istakao je da tokom nastave fizičkog vaspitanja u opticaju ne mogu biti kolektivni sportovi.

Objasnio je i da pevanje povećava rizik.

Na pitanje kako će biti sankcionisana deca koja ne nose maske, dr Kon je rekao da sigurno u škole neće biti poslate inspekcije, ali da bi trebalo da budu sankcionisani svi odrasli koji ne nose maske.

“Ne postoji opravdanje za tako nešto. Mislim da nešto što je propisano kao obavezno mora da se poštuje. Da, vrlo sam kritičan prema tome što nije pronađen način da se sankcionišu oni koji to ne poštuju”, rekao je dr Kon.

2 KOMENTARA

  1. Ово је параноја узрокована незнањем о узрочнику, а некакве “мере” произашле из тога, могу довести до другачијих здравствених проблема. А то незнање не може бити оправдање за такве последице. Прво и основно: Обичне маске не штите од вируса ! Друго: Вирус се у ваш организам може унети преко: Слузокоже, очију,… исл., небитно, ваш респираторни систем је ту небитан. Онај ко је донео, рецимо, “меру” (а и он је међу њима) да се у “фитнес клубовима и теретанама маске морају носити све време”, је испунио услов за подизање кривичне пријаве за систематско нарушавање здравља оних који ту “меру” морају да спроводе. То никоме ни лудак не би препоручио а камоли скуп лекара ! Сада ће и деца астматичари, са хроничним болестима плућа, алергична,… итд. потпасти под пацку ових дилетаната, а последице ће се јавити касније. Сада ће систем да спроводи неселективно будалаштине од ових “мера” од којих ви дете нећете моћи да спасете. Да не говоримо о онима у узрасту са: Коронарним болестима, уграђеним пејсмејкерима, стентовима, једним плућним крилом, алергичнима,.. и стотинама хиљада оних којима је препрека на респираторном систему контраиндикована, као и сви они чији спирометријски резултат не задовољава. Нико и нигде у свету, ма колико та пропаганда била јака, није и неће никада регистровати обичну маску као доказано профилактичко средство у заштити од вируса. Без обзира на разноразне принуде, казне,… исл. , она ће увек бити и остати оно што јесте, једна од мера заштите од бактеријских инфекција. . Како се она не може регистовати као било какво, па ни помоћно медицинско средство у борби против вирусне инфекције, то је закон никада не може препознати као обавезу. Чл. 25 Устава Републике Србије каже: “Fizički i psihički integritet je nepovrediv. Niko ne može biti izložen mučenju, nečovečnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju, niti podvrgnut medicinskim ili naučnim ogledima bez svog slobodno datog pristan”. Како маска не представља ништа више од онога чиме нас “Кризни штаб” и овај лик међу њима излажу, а зове се “медицински или научни оглед”, то никаквог санкционисања, до регуларног признања маске за заштитно средство, не може и неће бити. Санкционисати се могу једино они, који су тестирани, упознати са позитивним резултатом и у складу са њим нису поштовали мере изолације. За све остале случајеве, стање је како већ описано, на велику жалост интервјуисаног. Немци су против оваквог иживљавања устали много бројније него Срби против карантина. Медицина у незнању “гаси” овај пожар “лопатама”, и интересује их само да се тај “пожар” што пре угаси. Ко ће под тим “лопатама” и на који начин да заврши, њих то не интересује. Стога, спасавајте се како знате и умете, свако за себе, јер:”Питаће те старост, где ти је била младост”.

  2. Овај тзв. лекар, пошто епидемиолози лече графиконе, а не пацијенте, ће бити правно процесуиран кад тад. Па побогу, “сви стално морају носити маске”, да ли је он нормалан? Као неко ко је студирао медицину, морао би да зна да постоје људи за које су оне контраиндиковане. Ако није упознат, нека прочита шта је произвођач одштампао на кутији у којима су маске спаковане.

Comments are closed.