“Vrlo ozbiljna i neizvesna situacija u celoj Srbiji, moguće još strožije mere…”

0
Foto: Printscreen Youtube

(Beta) – Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Djerlek izjavio je danas da je u celoj Srbiji epidemiološka situacija zbog korone, u svim okruzima i regionima, ista ili slična – “vrlo ozbiljna, teška i neizvesna”.

“U ovom trenutku borimo se na teritotiji cele Srbije”, rekao je Djerlek za Radio televiziju Srbije.

Na pitanje o stanju u bolnicama u glavnom gradu, on je rekao da su “kovid kapaciteti u Beogradu popunjeni i da još uvek imamo veći broj prijema nego otpusta”.

“Naši lekari se trude da preraspedelom obezbedimo mesta za pacijente sa teškom kliničkom slikom, sve ostale rasporedjujemo po drugim centrima kao što su Kragujevac, Niš, Soko Banja, Vrnjačka Banja”, rekao je Djerlek.

On je istakao da su protokoli lečenja u celoj Srbiji isti, tako da pacijenti dobijaju terapiju kao u Beogradu.

Govoreći o novim merama, koje bi Vlada Srbije trebalo uskoro da usvoji, on je naveo da se mogu očekivati dobri rezultati, ako se pokaže odgovornost i disciplina.

On je naveo da je teško predvideti prve rezultate, ali očekuje da se to desi u roku od sedam do deset dana od stupanja na snagu.

Prema njegoviim rečima, postigli smo visoke cifre u zaražavanju i biće izuzetno teško sada stabilizovati situaciju.

“Posle sedam do deset dana ćemo oceniti, evaluirati, situaciju i ako bude potrebno za očekivati je nove reigoroznije mere”, naveo je Djerlek.

On je naročito upozorio da je rizično okupljanje i pozvao gradjane da izbegavaju kontakti kad god je to moguće.