“Vrlo brzo ćemo doći do toga da nemamo nijednog zaraženog. ‘Jura’ više nije žarište…”: Kako stoje stvari sa virusom u Leskovcu

0
Foto: Profimedia

Od početka epidemije do sada u Jablaničkom okrugu testirano 9.000 ljudi. Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje od 136 testiranih pozitivno je sedam osoba u Leskovcu. Od početka epidemije, u tom gradu zaraženo je 445 osoba. Broj pozitivnih u Jablaničkom okrugu premašio je 600.

Kompanija “Jura” više nije lokalno žarište koronavirusa. Od gotovo 2.600 testiranih radnika 42 su pozitivna. Većina nije imala nikakve simptome, ili je imala lakšu kliničku sliku. Od 15. maja je procenat pozitivnosti, kada je reč o fabrici “Jura”, 1.58 odsto.

Direktor Opšte bolnice u Leskovcu dr Nebojša Dimitrijević kaže za RTS da je u leskovačkoj kovid bolnici 95 pacijenata, od toga je 14 radnika “Jure”.

“Trenutno imamo sporadične slučajeve i to su mahom oni koji su bili u kontaktu sa obolelim ljudima. Trend se smanjuje i ako nastavimo ovim tempom vrlo brzo ćemo doći do toga da nemamo nijednog pozitivnog”, izjavio je Dimitrijević.

Prema njegovim rečima, ako za sedam do deset dana ne bude nijednog pozitivnog u Jablaničkom regionu, onda će se dati preporuka Kriznom štabu da se kovid bolnica zatvori.

“Mi smo na službi za infektivne bolesti imali pacijente, a 11. smo počeli kao kovid bolnica, za tri dana je napravljena. Imali smo četiri smrtna slučaja, to su bili mahom ljudi koji su se kasno javili sa teškom kliničkom slikom. Trenutno su sve pacijenti sa lakšom kliničkom slikom ili bez ikakve slike. Pratimo njihov tok, sa negativnim testom šaljemo ih kući, tamo su još 14 dana, ponovo vršimo testiranje i posle drugog negativnog testa oni mogu da se vrate svojim aktivnostima”, kazao je Dimitrijević.

Ukupno 91 zdravstveni radnik je oboleo tokom epidemije u celom Jablaničkom regionu.

“U bolnici je bilo oko 40 ljudi, na sreću svi su dobro i svi su se vratili na posao, osim doktorke koja je nažalost još na početku epidemije izgubila život”, kazao je Dimitrijević.

Navodi da je u bolnici počeo prijem i onih koji su uslovno teži pacijenti, ne samo urgentna stanja.

“Očekujem da sledeće nedelje počnemo da radimo potpuno normalno. Drugi deo bolnice radi kao opšta bolnica, ne kao kovid, ali smo primali samo ono što je hitno”, dodao je Dimitrijević.

Navodi da kao što su epidemiolozi rekli, moraćemo da naučimo da živimo sa ovim virusom, da nosimo maske, virus je još među nama, dok se potpuno ne izgubi ili dok se ne pronađe vakcina.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus