Bibi i korupcija: Vrhovni Sud Izraela odlučuje da li je Netanijahu “nepodoban” da formira vladu

0
Foto: Profimedia

Vrhovni sud Izraela danas bi trebalo da razmatra peticiju o tome da li optuženi član parlamenta može da formira novu vladu.

Na preliminarnom zasedanju, veće od troje sudija saslušaće podnosioca zahteva o podobnosti premijera Benjamina Netanijahua da se kandiduje za najvišu funkciju dok je pod optužbom, prenosi Tajms of Izrael.

Saslušanje je odgovor na molbu koju je podnela advokat Dafne Holc-Lahner u ime grupe od 67 poznatih javnih ličnosti, akademika i rukovodilaca struke čiji je cilj razjašnjenje statusa Netanijahua, koji je optužen u tri slučaja korupcije, prenosi B92.

U peticiji se tvrdi da čak i ako se prema zakonu od Netanijahua ne može tražiti da podnese ostavku, sud treba da donese odluku o njegovoj podobnosti za premijera koji će biti zadužen za formiranje koalicione vlade.

Ukoliko sud odluči da je Netanijahu nepodoban, to bi moglo da dovede do ustavne krize u Izraelu i pogorša ionako tanke veze između izraelske vlade i pravosuđa, prenosi AP.

Prema izraelskom zakonu, ministri i gradonačelnici moraju da podnesu ostavku ako su optuženi, ali to nije predviđeno za premijera.

Kako se navodi, nema ograničenja da se Netanijahu kandiduje na izborima 2. marta – trećim za manje od godinu dana.

Dodaje se da se saslušanje dešava u trenutku kada Netanijahu pokušava da dobije imunitet od optužbi za korupciju odloži suđenje do izbora.