Vremenski tok i mere u borbi sa virusom korona u Kini

1
Profimedia

Od izbijanja novog virusa korona Kina se držala koncepta zajednice zajedničke budućnosti čovečanstva, objavljivala je informacije o epidemiji na otvoren, transparentan i odgovoran način, delila iskustvo prevencije, kontrole i lečenja sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i međunarodnom zajednicom, jačala naučno-istraživačku saradnju, i trudila se da najbolje služi svim stranama. Međunarodna zajednica visoko je ocenila i široko priznala pruženu pomoć, piše Kineski međunarodni radio.

Krajem decembra 2019.godine

Centar za kontrolu bolesti provincije Hubei u Vuhanu otkrio je do tad nepoznate slučajeve upale pluća.

3. januar 2020.godine

Od tog dana, Kina redovno i pravovremeno komunicira sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, relevantnim državnim i regionalnim organizacijama i kineskim regionima Hongkongom, Makaoom i Tajvanom.

Kina redovno obaveštava SAD o informacijama o situaciji epidemije i merama sprečavanja i kontrole.

4. januar

Šef kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti razgovara sa direktorom američkog Centra za kontrolu bolesti i upoznaje sa epidemiološkom situacijom. Dve strane se saglašavaju da održavaju bliske kontakte u vezi sa epidemijom.

5.januar

Kina obaveštava Svetsku zdravstvenu organizaciju o situaciji epidemije. Prvi put je Svetska zdravstvena organizacija objavila slučajeve neobjašnjive upale pluća u Vuhanu.

7. januar

Kineski centar za kontrolu bolesti uspešno izoluje prvi novi tip koronavirusa.

8. januar

Čelnici centara za kontrolu bolesti u Kini i SAD razgovaraju telefonom o tehničkim razmenama i saradnji dveju strana.

9. januar

Stručni tim kineske Nacionalne komisije za zdravstvo objavljuje informacije o etimologiji neobjašnjive virusne upale pluća u Vuhanu, a patogen je u početku određen kao novi koronavirus. Kina obaveštava Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiološkoj situaciji i deli sa SZO preliminarni napredak identifikacije neobjašnjive epidemije virusne upale pluća u Vuhanu.

12. januar

Gradska zdravstvena komisija u Vuhanu prvi put preimenuje “neobjašnjivu virusnu pneumoniju” kao “pneumoniju izazvanu novim koronavirusom”.

Kina Svetskoj zdravstvenoj organizaciji šalje nove informacije o delovima genoma koronavirusa, što je objavljeno u Globalnoj bazi za deljenje gripa (GISAID) i dalje na globalnom nivou.

19. januar

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti komuniciraju sa kineskim centrom za kontrolu i prevenciju bolesti u vezi sa situacijom u prevenciji i kontroli epidemije.

21. januar

Svetska zdravstvena organizacija na svojoj vebstranici objavljuje da je od 20. do 21. januara poslala delegaciju da poseti Vuhan.

23. januar

Centar za sprečavanje i kontrolu epidemije Vuhana izdao je cirkular broj 1, a aerodrom i železnički saobraćaj u Vuhanu privremeno su zatvoreni. Ministarstvo saobraćaja hitno je obavestilo da je obustavljen putnički saobraćaj na putevima i vodama u Vuhanu.

25. januar

Predvođeni Kineskim centrom za kontrolu i prevenciju bolesti, brojne bolnice i naučno-istraživačke institucije zajedno objavljuju tekst „Novi koronavirus  kod kineskih pacijenata sa pneumonijom“. Kroz delove genoma virusa korona pronađen je do tad neviđeni koronavirus tipa B, koji je postao sedmi član porodice koronavirusa koji može zaraziti ljude.

27. januar

Ma Sijaovei, direktor Nacionalne komisije za zdravstvo Kine, razgovara sa američkim državnim sekretarom za zdravstvo Aleksom Azaom o prevenciji i kontroli epidemije.

28.januar

Kineski predsednik Si Đinping sastaje se u Pekingu sa Tedrosom Adhanomom Gebrejezusom, generalnim direktorom SZO.

30. januar

Nacionalna zdravstvena komisija obaveštava SAD zvaničnim putem da pozove SAD da se pridruži Zajedničkoj ekspertskoj grupi SZO. SAD odgovaraju sa zahvalnošću.

3. februar

Do tog dana, Kina je 30 puta obavestila SAD o situaciji epidemije i merama prevencije i kontrole. Sadržaj uključuje deljenje kineskog plana dijagnoze i lečenja u realnom vremenu, plan sprečavanja i kontrole i internet veze sa bazom znanja za delenje iskustava u prevenciji i kontroli u Kini i svetu.

4. februar

Šef zadužen za kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti razgovara sa direktorom američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti.

7. februar

Kineski predsednik Si Đinping telefonom razgovara sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

8. februar

Šefovi zdravstvenih odeljenja Kine i SAD još jednom razmenjuju informacije o dogovorima da američki stručnjaci učestvuju u zajedničkom stručnom inspekcijskom timu Kine i SZO.

11. februar

Stručnjaci iz Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti odražvaju konferencijski poziv sa stručnjacima iz odeljenja za grip američkih centara za kontrolu bolesti, razumenjujući informacija o prevenciji i kontroli epidemije.

12. februar

Nadležna osoba iz Ministarstva zdravlja SAD piše nadležnoj osobi iz Nacionalne komisije za zdravstvo Kine, komunicirajući međusobnu saradnju u sprečavanju i kontroli epidemije.

14. februar

Direktor Nacionalnog ekonomskog odbora Bele kuće kaže da kineskoj vladi nedostaje transparentnost u odgovoru na epidemiju. Majkl Rajan, šef programa za hitne slučajeve Svetske zdravstvene organizacije, istakao je da te primedbe nisu u skladu sa činjenicama. Kineska vlada aktivno sarađuje sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i pokazuje visoku transparentnost.

16. februar

Zajednički ekspertski istražni tim Kine i Svetske zdravstvene organizacije započeo je devetodnevni rad u Kini, sprovodeći terenske istrage u Pekingu, Čengduu, Guangdžouu, Šendženu i Vuhanu.

18. februar

Nacionalna zdravstvena komisija Kine odgovorila je američkom Ministarstvu zdravljada dalje komunicira dogovore za saradnju dveju strana u zdravstvenom i epidemiološkom stanju.

19. februar

Kineski predsednik Si Đinping obratio se Bilu Gejtsu, kopredsedniku američke Fondacije Gejts, zahvalivši mu se na podršci radu kineske nacionalne odbrane protiv novog koronavirusa i pozvao međunarodnu zajednicu da jača saradnju u borbi protiv epidemije.

24. februar

Zajednički stručni istraživački tim Kine i SZO održava preskonferenciju u Pekingu na kojoj ističe poverenje u usvojene kineske mere koje su postigle očigledne rezultate u usporavanju širenja epidemije i blokiranju međuljudskog prenosa virusa. Izbegnute su stotine hiljada novih slučajeva epidemije.

28. februar

Tim akademika Džung Nanšana iz Kineske inženjerske akademije i drugih bolnica i istraživačkih institucija zajedno objavljuju članak „Kliničke karakteristike novog koronavirusa“ u „Nju Ingland džornal ov medisin” u SAD, gde analizirahju podatke 1.099 pacijenata sa novom koronavirusom.

11. mart

Istraživački tim Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti objavljuje u časopisu Američkog medincinskog udruženja “Otkrivanje SARS-CoV-2 u različitim vrstama kliničkih uzoraka” i prvi put pronalazi obrazac i prognozu promene citokina kod pacijenata sa novim koronavirusom.

12. mart

Kineski predsednik Si Đinping održava telefonski razgovor sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom. Si naglašava da je Kina spremna da podeli iskustva u prevenciji i kontroli sa relevantnim zemljama, sprovodi zajedničko istraživanje i razvoj lekova i vakcina, i pruža pomoć u okviru svojih mogućnosti drugim zemljama u kojima se epidemija proširila.

Prvi tim kineskih medincinskih stručnjaka za borbu protiv epidemije stigao je u Italiju i odneo neke medicinskih materijala.

17. mart

Četrnaest vrsta domaćih setova za testiranje koronavirusa isporučeno je u 11 zemalja.

26. mart

Kineski predsednik Si Đinping prisustvuje samitu lidera G20 o novom koronavirusu, gde održava važan govor pod nazivom “Radimo zajedno u borbi protiv epidemioloških bolesti i prevazilaženju teškoća”.

Prema podacima Nacionalne agencije za međunarodnu razvojnu saradnju, Kina je od tog datuma organizovala antiepidemijsku pomoć za 89 zemalja i četiri međunarodne organizacije.

27. mart

Kineski predsednik Si Đinping telefonom razgovara sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

29. mart

Na konferenciji za novinare o zajedničkom mehanizmu obrane i kontrole Državnog Saveta rečeno je da je širenje lokalne epidemije u osnovi zaustavljeno.

30. mart

Na poziv Američkog koledža za plućne boleste, kineski medicinski stručnjaci i njihove američke kolege učestvuju na “Forumu novog koronavirusa”, deleći kineska iskustva u borbi protiv epidemije.

Ma Sijaovei, direktor Nacionalne komisije za zdravstvo, razgovarao je sa američkim državnim sekretarom za zdravstvo Aleksom Azaom.

31. mart

Portparol Ministarstva inostranih poslova Kine izjavio je da je kineska vlada za 120 zemalja i četiri međunarodne organizacije pružila materijalnu pomoć, uključujući medicinske maske, maske N95, zaštitnu odeću, reagense za otkrivanje virusa, respiratore i drugo. Kineske lokalne vlade donirale su medicinski materijal u više od 50 zemalja, a kineske kompanije donirale su sanitetske potrepštine u više od 100 zemalja i međunarodnih organizacija.

1 KOMENTAR

  1. Nisu blagovremeno obavestili *srpskog brata* ili je on samovoljno, po cenu mnogo zivota i sirenja zaraze u Srbiji odlagao mere epidemije iz razloga izbora za Brat Broj Jedan?
    ???

Comments are closed.