“Vreme je da se krivica pripiše krivcima. Cenu plaćamo mi koji mere poštujemo dok prosperiraju oni koji ih krše”: Apel Udruženje barova i klubova

0
Foto: Profimedia / Ilustracija

Tri meseca unazad, Udruženje noćnih barova i klubova je pokušavalo da skrene pažnju na sve veći broj privatnih i kućnih proslava, kao i na žurke koje se odvijaju na tajnim lokacijama. Ljudska potreba za socijalizacijom je učinila da ovakve žurke i proslave zamene izlaske u one legalne i prijavljene klubove koji su zatvoreni zbog mera koje su na snazi, a u kojima bi mere lako mogle da se sprovode i kontrolišu. Praktično, odluke kriznog štaba idu na ruku prohibiciji, a teraju one koji rade legalno u bankrot, saopštilo je ovo udruženje.

„Skretali smo pažnju da će ovakve proslave dovesti do povećanja zaraženih, jer se na njima mere ne poštuju i nema načina da se kontrolišu. Nažalost, niko nas nije slušao“, ističe se u saopštenju.

Noćni barovi i klubovi, podsećaju, ne rade već jedanaest meseci.

„Rad nam je zabranjen, dok se dugovi, za period u kojem nam je rad zabranjen, gomilaju. U ovo već krizno vreme za ugostiteljstvo, neko još jednom pokušava da spinuje javnost kako bi prikrio svoje greške i novi talas kovida 19 opet pripisao kome drugom, nego nama, noćnim barovima i klubovima. Ironija u svemu ovome je da su ovi žrtveni jarci upravo oni koji uopšte ne rade.  Mi to ne prihvatramo. Vreme je da se krivica pripiše krivcima“, navodi se u saopštenju Udruženja noćnih barova i klubova.

Kako se ističe, pravila nisu ista za sve i mere se ne sprovode svuda jednako.

„Neminovno je spomenuti i da smo jedina zemlja u Evropi koja je pustila da rade skijališta i planinski centri. Svedoci smo bili haosa koji je vladao na stazama i po kafićima, kao i hotelskim restoranima, u kojima se nikakve mere nisu poštovale“, ukazuje se u saopštenju.

Kopaonik, Zlatibor, Tara i ostali ski centri su, podsećaju – prebukirani.

„Mediji bruje o tome kako je poseta za 20 odsto bolja u odnosu na prošlu godinu. Odmah da se razumemo, ovo nije ‘da komšiji crkne krava’ ovo je pitanje jednakih pravila za sve i poštovanja mera. Postavljamo pitanje nadležnima: Kako je to moguće, kad bi po merama svi hoteli trebalo da rade smanjenim kapacitetom? Postavljamo pitanje kriznom štabu: Da li ste svesni ove činjenice i zašto se razmišlja o smanjenju radnog vremena ugostiteljskih objekata umesto o produženju radnog vremena do 23h i pojačanoj i sveobuhvatnoj kontroli ugostiteljskih objekata“, pitaju u udruženju.

Smešno je, ističu, pominjati noćne klubove i barove koji mesecima ne rade, u kontekstu izvora zaraze.

„Nije problem u merama, problem je u ne implementiranju istih. Problem je u onima koji mere ne poštuju, a koji ih neće poštovati kakve god mere bile na snazi. Ne bi problem bio ni kada bi se rad produžio do 23h, problem je što nema volje da se poštovanje mera iskontroliše od strane policije, komunalne policije i ostalih inspekcija, i da to bude pod jednakim uslovima za sve vlasnike i lokale, kakvo god radno vreme bilo. Svedoci smo duplih standarda svuda oko nas i lokala koji prolaze nekažnjeno. Budite krizni štab Srbije. Pokažite snagu države.  Mere donosite za nas koji ih poštujemo. A sankcionišete one koji to ne rade. Produžite radno vreme do 23h. Striktno naredite poštovanje mera i duplirajte kontrole. Propišite drakonske kazne za one koji ne poštuju mere i neka se kazne primenjuju na sve. Kada se to zaista bude desilo, nikome neće propisane mere da krši, jer im se neće isplatiti. Ovako, cenu plaćamo mi koji mere poštujemo, dok prosperiraju oni koji ih krše“, ukazuju u ovom udruženju.