Volstrit džurnal: Kineska vakcina protiv 19 „Sinovak“ efektivna u trećoj fazi ispitivanja u Brazilu

0
Foto: CRI

Vakcina protiv kovida 19, koju je proizvela kineska biofarmaceutska kompanija Sinovak, završila je treću fazu ispitivanja u Brazilu. Rezultat ispitivanja je potvrdio da je vakcina efektivna. To znači da zdravstvena nadzorna institucija može da odobri upotrebu, preneo je 21. decembra „Volstrit džurnal“.

Brazil je prva zemlja gde je završena treća faza ispitivanja kineske vakcine. Ispitivanja u Indoneziji i Turskoj su u toku. Medicinski radnici, koji učestvuju u kliničkom ispitivanju u Brazilu, Volstrit džurnalu su rekli da efikasnost kineske vakcine protiv kovida 19 premašuje standard svetske naučne zajednice.

„Razvijene zemlje naručuju vakcine zapadnih farmaceutskih kompanija. A istovremeno, zemlje u razvoju računaju na Kinu,“ preneo je „Volstrit džurnal“.

Vakcina „Sinovak“ će verovatno biti jedna od prvih odobrenih vakcina protiv kovida 19 u Brazilu, gde je epidemija veoma ozbiljna. Vakcina „Sinovak“ može da se čuva na standardnoj temperaturi frižidera, odnosno od 2 do 7 stepeni, što jepogodnije za transport i čuvanje u zemljama u razvoju.

Država Sao Paulo je prva brazilska država koja je pokrenula testiranje kineske vakcine.