“Vojnici! Ja sam princ Đorđe, sin vašeg kralja! Za mnom!” Možda su govorili da je lud, ali niko mu nije poricao hrabrost

Poklon-knjiga o Đorđu Karađorđeviću uz svaki Nedeljnik

1
Princ Đorđe Karađorđević na položaju tokom Prvog svetskog rata. Fotografija iz knjige "Istina o mome životu"

Baš kao tokom onih prethodnih sukoba, Đorđe – iako sa majorskim epoletama na uniformi – nije uživao previše poverenja ni od oca ni od drugih oficira. Drugovaće i tokom te prve ratne godine sa svojim bivšim učiteljem, Alasom, koji mu je bio dodeljen kao ađutant, ali generali i viđeniji oficiri nisu želeli da im on bude dodeljen.

Pa ipak, Đorđe će ponovo pokazati veliku hrabrost. Čuvena je fotografija na kojoj se, za vreme bitke na Ceru, na položaju vidi kralj Petar I, zagledan u daljinu, prema austrijskim položajima. Zbog takvih stvari narod je voleo svog mudrog i hrabrog kralja, uostalom; ali, gotovo istovetna fotografija snimljena je tokom Prvog svetskog rata, kao u ogledalu, samo što je njen glavni junak i vinovnik Đorđe.

Na početku rata bio je u okolini Niša, da bi se ubrzo zatim našao na Drini, gde se vodila odsudna bitka za odbranu otadžbine. Početkom septembra, učestvovao je u borbama na Mačkovom kamenu na Jagodnji.

Ratni dopisnik pariskog “Žurnala” Anri Barbi ovako je opisao događaj od tog 21. septembra 1914. godine:

“Stigavši u zoru iz Valjeva, princ Đorđe je na konju obišao front bitke privučen žestinom borbe na Mačkovom kamenu i oko te pozicije. Iznenada je, sa brda sa kojeg je osmatrao i gde se zaustavio, video kako se srpske linije povijaju. Neprijatelj je već stigao gotovo do visine artiljerijskih baterija. Situacija je izgledala beznadežno. Za to vreme, rezervni bataljon se nije pomerao, a bio je sakriven u nekom prevoju terena. Princ Đorđe nije oklevao. Podbovši konja, jurnuo je u galopu i stigao ispred tog bataljona.

– Šta radite vi ovde? – podviknuo je on.

– Mi smo u rezervi.

– Švabe samo što nam ne uzmu topove, a vi ovde sedite prekrštenih ruku!

– Nemamo naređenje.

– Gde vam je zapovednik?

– Ubijen je!

– Za mnom. Ja ću vam biti zapovednik!

Vojnici su oklevali da krenu za nepoznatim majorom. Da bi ih osokolio, izvukao je sablju iz korica i povikao:

– Vojnici! Ja sam princ Đorđe, sin vašeg kralja! Za mnom!

Njegov bataljon utopio se u odsudni juriš srpske vojske. Mačkov kamen bio je nadohvat ruke. Uz podršku artiljerije, austrougarski vojnici napuštaju rovove i povlače se ka Drini. Bitka je dobijena. U poslednjem času, tik pred trijumf, jedno zrno pogađa i baca iz sedla princa Đorđa. Srećom, zrno koje je prošlo kroz slabinu zaobišlo je kičmeni stub, ne oštećujući mu nijedan vitalni organ. Vojnici su ranjenog princa na ukrštenim puškama izneli sa bojišta. Automobilom je prebačen u bolnicu.”

Uz svaki primerak aktuelnog Nedeljnika, čitaoci na poklon dobijaju knjigu “Princ Đorđe”, četvrtu iz edicije “Senke nad Balkanom”

1 KOMENTAR

Comments are closed.