(FOTO) Vojna parada u Moskvi: Vučić među najvišim zvanicama, pred publikom “Pancir SM”, “Bumerang”, Su-57…

0
Beta - AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

U Moskvi je održana Vojna parada povodom obeležavanja 75. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Na paradi su učestvovali i pripadnici Vojske Srbije, a paradi je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić, preneo je RTS.

Nakon prikaza naoružanja, visoke zvanice ruskog predsednika Vladimira Putina, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, položili su cveće i vence na Spomenik neznanom junaku.

Vladimir Putin je rekao da je slovenski narod podneo osnovni teret borbe nad nacizmom.

Beta – Alexey Maishev, Host Photo Agency via AP

“Upravo je naš narod uspeo da savlada to strašno, fatalno zlo”, rekao je Putin dodajući da su oni do pobede prošli put ispunjen žrtvama.

“Naša obaveza je da tu istinu čuvamo i predamo našoj deci, unucima i praunucima. Današnja parada je u znak svete istine, pokolenja pobednika”, poručio je Putin.

Beta – AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Crvenim trgom simbolično je prodefilovalo i 75 pripadnika Garde Vojske Srbije.

Publika je mogla da vidi i avion koji se retko pojavljuje u javnosti – ruskog lovca pete generacije Su-57, najmoderniji ruski borbeni avion. Mnogi ga porede sa američkim F-35. To je avion koji će značajno unaprediti mogućnosti ruskog ratnog vazduhoplovstva. Кada se on pojavi na nebu i snimi ga protivnički radar, taj radar ga detektuje kao manju raketu ili meteorološki balon.

Beta – Geoff Crimmins/The Moscow-Pullman Daily News via AP

On je projektovan i za borbu na velikim daljinama, ima dalekometno naoružanje vazduh-vazduh i smanjenu viljdivost.

Bio je prikazan i Jars, raketa koja nosi nuklearne bojeve glave, ima takve taktičko tehničke karakteristike da ju je nemoguće oboriti.

Beta – AP Photo/Pavel Golovkin, Pool

Veliku pažnju uvek izaziva i S-400, najverovatnije najmoćniji raketni sistem za protivvazduhoplovnu borbu koji se nalazi u operativnoj upotrebi u svetu. Ima sposobnost uništenja ciljeva na malim i veoma malim visinama. Deo kompleksa -S400 publika u Srbiji je mogla da vidi prošle godine kad je bio “Slovenski štit”.