Vodeni topovi, suzavci, petarde, baklje, kamenice…: Treći dan nasilja na protestima u Tirani

0
(Beta/AP Photo/Hektor Pustina)

(Beta-AP) – Albanski demonstranti sukobili su se večeras treći dan uzastopno s policijom u Tirani na protestu zbog ubistva 25-godišnjaka koji je prekršio policijski čas uveden zbog pandemije koronavirusa.

Suprotstavljajući se zabrani javnog okupljanja zbog pandemije stotine ljudi okupilo se ispred glavne vladine zgrade u Tirani i bacalo kamenje, baklje i petarde na policiju koja je čuvala. Policija je uzvratila suzavcem i vodenim topovima.

Protesti koji su izazvali političke tenzije izmedju socijalističke vlade i glavne opozicione stranke usledili su posle smrti Klodijana Raša u Tirani za vreme policijskog časa rano u utorak. Policija je navela da je ignorisao njihove pozive da stane i da je pobegao.

Ranije danas sud u Tirani odlučio je da će policajac Nevaldo Hajdaraj ostati u pritvoru dok se istražuje da li je ubistvo posledica upotrebe nepotrebne sile, ali to nije smirilo proteste koji su se proširili na najmanje još tri grada.

Premijer Edi Rama se izvinio za kako je rekao neobjašnjivo i potpuno nerazumno ubistvo, a njegov ministar unutrašnjih poslova juče je podneo ostavku.

Glavna opoziciona Demokratska stranka tražila je Raminu ostavku.

“Došlo je vreme za promenu i ovako ne možemo dalje. Zajedno ćemo se otarasiti Rame”, rekao je vodja paretije Ljuljzim Baša.

Premijer je danas uzvratio i optužio Demokratsku partiju i predsednika Iljira Metu koji potiče iz opozicije da podstiču nasilne proteste.

“Opozicija i predsednik ne samo da podstiču nego i organizuju nasilje koje unižava sećanje na Klodijana navodno u ime pravde a zapravo za svoje političke ciljeve”, napisao je Rama na Tviteru.

U Albaniji treba da budu održani parlamentarni izbori u aprilu 2021. godine.

U prva dva dana nasilja policija je uhapsila 62 ljudi, a ukupno 116 je optuženo za ilegalne proteste za vreme pandemije kao i za podmetanje požara i druge prestupe.

Vlasti navode da je povredjen 21 policajac i četvoro demonstranata.

Policija je navela da njih ne treba kriviti za ubistvo.

“Niko ne treba da poredi policiju sa pojedincem koji je počinio krivično delo”, navela je danas u saopštenju policija.

Ambasadorka SAD u Tirani Juri Kim pozvala je sve strane da pokažu uzdržanost.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500