Vodeći kineski stručnjak o skrivanju brojeva, drugom talasu i lošoj reakciji vlasti u Vuhanu

0
Ilustracija, foto Beta - Deng HuaXinhua via AP

Jedan od najvećih kineskih stručnjaka, pulmolog Žong Nanšan govorio je za CNN o tome kakve su zaista bile reakcije kineskih vlasti na početku pandemije, navodeći da virus nije potekao sa Instituta za virologiju, što se može čuti u svetskoj javnosti.

Kaže da nije sve tako čisto i upozorava na novi talas.

Žong ima poverenje kineske centralne Vlade i njegov savet izaziva hitnu reakciju. Pet dana pre  zatvaranja Vuhana, Žong je putovao u taj epicenar pandemije, i ispitivao zdravstvene radnike. “Na početku su bili tihi, a onda sam im rekao da ćemo imati veći broj zaraženih”, prenosi N1.

Žong koji je dobio pre 17 godina priznanje zbog rada na SARS-u veruje da je novi koronavirus bio dosta gori od onog kako su to predstavili zvaničnici Vuhana na početku. Nastavljao sam da im govorim kako nam moraju reći stvarnu brojku, rekao je za CNN, dodajući da ih zvaničnici nisu objavljivali i da nisu bili voljni da kažu istinu u januaru.

To je kasnije i gradonačelnik Vuhana priznao.

Zatim je Žong 20. januara obavestio o svemu što je saznao centralnu vladu i izašao na nacionalnu CCTV, otkrivajući da se virus prenosi s čoveka na čoveka i da su već zaraženi neki medicinski radnici, a vlada je nakon toga poslušala njegov savet. Za tri dana je Vuhan stavljen u karantin.

Još postoji skepsa oko zvaničnih brojki, a Žong veruje da je to, delom, iz političkih razlogai, ali napominje da je objavljeno i da će sve vlade biti u obavezi da ih dostave, ili će biti kažnjene.

Na pitanje šta misli o poreklu virusa, kaže da je u ovom trenutku teško izvuči zaključak o tome, ali da veruje da vodi poreklo od životinja, ali da imaju još mnogo toga da proučavaju.

Nekoliko se puta pojavila teorija u vezi sa Institutom za virologiju sa Vuhanom i tome da je virus odatle “otišao”, kaže da ništa nije dokazano i da misli da virus nije odatle pobegao.

Žong sada priprema Kinu za drugi talas, jer su se pojavili novi klasteri u proteklih nekoliko sedmica.