“Vlast na Kosovu će se konstituisati do novembra, teško da će se stvari rešiti pre američkih izbora”: Dušan Janjić o mogućim posledicama kosovskih izbora

1
Foto: Printskrin/YouTube

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose rekao je u Danu uživo na TV N1 da se retko dešava da dve opozicione stranke uzmu prva dva mesta, a da se to upravo dogodilo na kosovskim parlamentarnim izborima.

“To je ozbiljan znak dosadašnjim vlastima da društvo Kosova, ili većina, ne želi nastavak te politike. Mislim da se ulazi u jednu komplikovanu fazu formiranja vlasti Kosova, što može imati uticaja i na dijalog. Teme korupcije i iseljavanja opredelile su birače Kosova”, kaže on.

Kako kaže, nastavak dijaloga je moguć.

“Desiće se sada ili kasnije, ali očigledno da se neće ostvariti prognoza Metjua Palmera da će se stvari rešiti između dva izbora. Mislim da će proces konstituisanja vlasti trajati do novembra”, kaže on.

Komentarišući izjavu Marka Đurića da će se sve odluke, pa i o eventualnom učešću Srpske liste u budućoj Vladi Kosova, donositi zajednički u Beogradu, Janjić kaže da je to normalno.

“Ako je Srpska lista državni projekat, ako njom upravlja Beograd, a upravlja, zašto kriti, to je normalno, ali postavlja se pitanje – da li će Srpska lista biti potrebna. Ako se napravi šira koalicija, onda je pitanje da li je Srpska lista potrebna vladajućoj većini. Jedina šansa za Srpsku listu je da Kurti pokuša da formira vladu, njemu će svakako biti potrebna”, kaže Janjić.

Iako on ističe da će Srpska lista biti neophodna Kurtiju ako bude želeo da formira vladu, upravo je predsednik partije Samoopredeljenje rekao da će njegova vlada, ako bude u situaciji da je kreira, imati predstavnika srpske manjine, ali da to neće biti niko iz Srpske liste.

1 KOMENTAR

Comments are closed.