“Vladimir Putin je Navaljnom spasao život”

0
Profimedia

(Beta) – Predsednik donjeg doma ruskog parlamenta Dume optužio je danas opozicionara Alekseja Navaljnog da radi za zapadne tajne službe i rekao da ruski predsednik Vladimir Putin ne stoji iza njegovog trovanja, već da mu je “spasao” život, javlja agencija Itar tass.

“Navaljni je bestidnik i nitkov. Putin mu je spasao život… sasvim je očigledno da Navaljni sarađuje sa specijalnim službama i vlastima zapadnih zemalja. On radi u njihovom interesu”, naveo je u saopštenju predsednik Dume Vjačeslav Volodin.

Navaljni je u intervjuu nemačkom Špigelu optužio ruskog predsednika da stoji iza njegovog trgovanja.

Volodin je takođe rekao da nemački Bundestag odbija da formira zajedničku radnu grupu sa Dumom za sprovođenje istrage o tome šta se dogodilo Navaljnom.

Prema njegovim rečima, Rusiji nisu dostavljeni biomaterijali ni zaključci lekara koji su pregledali Navaljnog po prijemu u bolnicu.

Navaljni (42), najistaknutiji protivnik ruskog predsednika Vladimira Putina prebačen je u Nemačku dva dana pošto mu je pozlilo 20. avgusta na domaćem letu u Rusiji.

Nemački stručnjaci za hemijsko oružje utvrdili su da je Navaljni otrovan agensom “novičok” iz sovjetske ere, što je podstaklo Berlin da traži od Rusije da ispita taj slučaj.

Navaljni je držan u indukovanoj komi više od dve nedelje i lečen je protivotrovom. Članovi njegovog tima optužili su Kremlj za umešanost u trovanju, a te optužbe su ruski zvaničnici čvrsto negirali.

Kremlj je ljutito reagovao na pozive kancelarke Merkel i drugih ličnosti da odgovore na pitanja o trovanju.