Vladimir Lovrić: Održiva arhitektura pažljivo razmatra odnos prema svemu što nam omogućava opstanak na planeti

  0
  Foto: Rade Kovač

  Predstojeće 5. izdanje Kongresa “Održiva arhitektura – Energetska efikasnost” biće održano od 7. do 9. oktobra 2022. godine u zgradi Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, sa ciljem da se šire afirmišu najznačajnije teme savremene arhitekture – održivost i energetska efikasnost uz upotrebu obnovljivih izvora energije.

  S pokretačem i predsednikom organizacionog odbora Kongresa, arhitektom Vladimirom Lovrićem, razgovarali smo o značaju ove manifestacije, njenom nastanku i temama koje ona pokreće.

  Ovogodišnje izdanje Kongresa “Održiva arhitektura – energetska efikasnost”, kako najavljujete na sajtu, daće odgovor na pitanje – zašto su održiva arhitektura i energetska efikasnost postale tako važne u svetu. Koji bi bio vaš lični odgovor na to pitanje, a ujedno i motiv za održavanje ovog događaja?

  Održiva arhitektura podrazumeva sve načine gradnje koji koriste obnovljive izvore energije. Ona afirmiše upotrebu čistih i energetski efikasnih tehnologija i metoda u projektovanju, insistira na održivom razvoju i poštovanju tradicionalnog pristupa građenju i podrazumeva korišćenje i prirodnih, zdravih, nezagađujućih i recikliranih materijala. Uz sve ovo, održiva arhitektura pažljivo razmatra odnos prema zelenilu, spoljnom i unutrašnjem vazduhu, vodi, upotrebi kišnice, termalnoj, higijenskoj i vizuelnoj udobnosti, medicini stanovanja i svemu onome što nam omogućava opstanak na planeti. Ovakvi postupci se integrišu sa prirodom kao živim organizmom, ne narušavaju je i traže od nas stalan razvoj ekološke svesti, koja nas obavezuje da razmišljamo o životu u skladu sa prirodom.

  Motiv za pokretanje ovog događaja leži upravo u širenju ekološke i odgovorne svesti i u neophodnosti kontinuirane edukacije svih učesnika u procesu planiranja gradova, kao i projektovanju i izgradnji zgrada kroz multidisciplinaran pristup. Ovo se ne odnosi samo na arhitekte, urbaniste i sve stručnjake tangencijalnih oblasti koji učestvuju u izradi projektne dokumentacije, već i na investitore, čiji pogled mora biti usmeren ka budućnosti i ne biti vezan samo za kratkoročne ciljeve i isključivi interes za trenutnu profitabilnost.

  Koliko se i na koji način Kongres razvijao od početaka od pre pet godina do danas? Šta je to što možda niste imali u vidu na samom početku, a sada dospeva u centar pažnje Kongresa?

  Kada smo pre pet godina pokrenuli Kongres vodili smo se isključivo potrebom da donesemo svetske trendove u održivoj i energetski efikasnoj arhitekturi u Srbiju i edukujemo stručnu, ali i širu javnost o neophodnosti održivog i odgovornog pristupa projektovanju i građenju. I nakon pet godina vodimo se istim motivom i potrebom pri kreiranju programa i izboru predavača i trudimo se da iz godine u godinu unapredimo kvalitet i da inovativni pristup stavimo u fokus. Shvatili smo da praktičan rad i direktan kontakt sa predavačima ima veliki značaj za mlade koji su tek na početku svoje karijere. Zbog toga smo, pored tradicionalnih radionica, za koje se trudimo da svake godine budu što kreativnije, prošle godine pokrenuli međunarodni arhitekonski konkurs MIKRO EKO  KUĆA, kojim mladima dajemo priliku da se kreativno izraze, ali i da za svoj rad dobiju priznanje kao podstrek.

  Epidemiološka i globalna kriza potvrđuju ispravnost ovakvog pristupa i neophodnost delovanja u svim segmentima života koji će doprineti drastičnom smanjenju potrošnje energije i odgovarajućem smanjenju zagađenja životne sredine i zaustavljanju negativnog kontinualnog procesa rasta temperature na Zemlji.

  Ove godine se arhitektonski konkurs Mikro Eko Kuća održava drugi put. Kako ste zadovoljni rezultatima prošlogodišnjeg konkursa i dokle je ovogodišnji stigao? Ima li puno prijava?

  Međunarodni arhitektonski konkurs MIKRO EKO KUĆA je prvi konkurs ove vrste kod nas, namenjen mladim arhitektima, pejzažnim arhitektima, dizajnerima i studentima iz odgovarajućih oblasti koji treba da odgovore na zahtev konkursa da pored ekoloških i održivih pristupa, razmotre i veoma značajno pitanje za budućnost, pitanje egzistencijalnog minumuma za život u prirodi.

  Postavka konkursa naglašava činjenicu da veće nije uvek bolje. Uz odličan dizajn i inovativno razmišljanje, arhitektura malog obima mogla bi da promeni način na koji će buduće generacije gledati na stambene objekte.

  Kada smo prošle godine pokrenuli konkurs, prijatno nas je iznenadio broj pristiglih prijava iz celog regiona, ali i kvalitet. Ove godine slobodno mogu da kažem da su učesnici još jednom premašili očekivanja i po broju pristiglih radova i po kreativnom i inovativnom pristupu, i da je žiri zaista imao težak zadatak pred sobom. Najbolje radove predstavićemo i nagraditi na svečanom otvaranju Kongresa Održiva arhitektura – energetska efikasnost, a svi pristigli radovi biće izloženi u Jugoslovenskoj kinoteci od 7. do 9. oktobra.

  Koje biste ovogodišnje goste i specifične teme posebno izdvojili?

  Ono što suštinski definiše Kongres su predavači i moderatori radionica. Iskustvo biranja predavača je izuzetno važno i potvrđuje da u gotovo svim zemljama sveta postoje arhitekti posvećeni održivom, ekološkom, energetski efikasnom projektovanju zgrada. Ono što ih kvalifikuje za učešće na Kongresu je njihova posvećenost primeni tradicionalnih sistema građenja i izbor klasičnih materijala za gradnju objekata. Nastojimo i da predavači budu snažne autorske ličnosti koji će svoje stavove sugestivno preneti prisutnima. Tako ćemo i ove godine imati priliku da čujemo 10 izvanrednih stručnjaka koji dolaze iz 10 zemalja sveta. Zaista je teško izdvojiti neke od njih, jer svojim pristupom arhitekturi, realizovanim delima i uticajem na javnost svi podjednako zaslužuju da se nađu tu. Publika će imati priliku da čuje autore iz SAD, Portugala, Italije, Holandije, Španije, Francuske, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije…

  Intervju radio Nikola Marković