Vladimir Kostić o eliti i demokratiji: Zašto su važni intelektualci – Čitajte u Nedeljniku

4
Foto Nedeljnik

“Uprkos činjenici da sam odrastao u vremenu kada je odrednica ‘elita’ bila gotovo pogrdna i optužujuća, iskreno verujem da se ona zapravo odnosi na one pojedince koji imaju znanje i imaginaciju da iz različitih, pa i nepoželjnih uglova sagledaju fenomene i pravce u kojima se određeno društvo kreće, da pri tome ne robuju nikakvim, a posebno ne ideološkim predrasudama u obračunu ili suočavanju sa kolektivnim zabludama i mitovima, ali i pri ličnom egzorcizmu u obračunu sa đavolom u sebi, uz očuvan osećaj dužnosti prema opštem i spremnost da se upuste u rizik iskazivanja mišljenja, bez obzira na to da li je u kontradikciji sa očekivanjima kolektivnog uva”, piše u autorskom tekstu za novi broj Nedeljnika Vladimir Kostić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti.

O odnosu naroda i elite puno se pričalo prethodnih dana i nedelja, a šta je o tome napisao akademik Kostić možete da pročitate u letnjem dvobroju Nedeljnika koji je na kioscima od četvrtka 25. jula.

©Copyright Nedeljnik

Zabranjeno prenošenje, preštampavanje i korišćenje bez odobrenja redakcije

Digitalno izdanje dostupno na NOVINARNICA.NET

Napomena: Naredni broj Nedeljnika izlazi 8. avgusta.

4 KOMENTARA

  1. Slazem se i kako gospodin Kostic kaze “iskreno verujem da se ona (odrednica elita) zapravo odnosi na one pojedince koji imaju znanje i imaginaciju da iz različitih, pa i nepoželjnih uglova sagledaju fenomene”…
    Nazalost gospodin Kostic namerno zaboravlja da je slika drustva – slika SANU: cutanje i prohvatanje falsifikata, cutanje i prihvatanje prodaje zemlje i odlaska ljudi. Cutanje kada je potrebno a onda nesto mudro reci, kada ne skodi i sve u monologu, najvise u dijalogu – sa novinarima. To nije ono za sta se Vi u tekstu zalazete, kritika iz razlicitih uglova je i kada se ukazuje na ocigledne greske rada SANU. Niste dozvolili naucni skup o Kosovu, ‘nepodobne’ akademike iskljucujete iz dijaloga (ili interne e mail prepiske), gostujete sami u emisijama, tribinama bez obzira sto pojedinci ukazuju na propuste u radu Akademije i pozivaju na razgovor, sa Vama ili bilo kojim celinikom SANU… Kakve kriticare Vi i SANU zapravo zelite? One koji kritikuju druge a ne Vas i SANU? Imate matricu po kojoj odredjujete ko je elita i ko se zapravo kvalifikuje da stekne pravo na kritiku? Izgleda da su Vam drazi oni koji cute ili stalno potvrdno klimaju glavom.
    Zao mi je, takva matrica nam je poslednjih godina suvise poznata i nimalo draga. I neprihvatljiva. Badava Vase lepe reci o eliti i kriticarima ako ih sami ne trpite.
    Miodrag Stojkovic, Boston

Comments are closed.