Vladika Porfirije novi patrijarh SPC

0
(BETAPHOTO/HINA/Daniel KASAP/DS)

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije novi je patrijarh Srpske pravoslavne crkve. On je 46. po redu poglavar u tronu Svetog Save.

U apostolskom žrebu za izbor 46. patrijarha SPC našla su se imena trojice vladika – Irineja Bačkog, banjalučkog Jefrema i mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija.

Time je bila zavšrena faza tajnog glasanja među eparhijskim i vikarnim vladikama, koje su se danas okupile u kripti Hrama Svetog Save kako bi izabrali novog poglavara sprske crkve.

Koverte sa imenima trojice kandidata za novog patrijarha bile su stavljene među stranice jevanđelja, odakle je kovertu sa imenom novog patrijarha izvukao monah Matej iz manastira Sisojevac.

Radni deo Sabora počeo je u 12 časova u kritpi Hrama.

Saborom je predsedavao vladika sremski Vasilije umesto vladike šabačkog Lavrentija, koji je trebalo kao najstariji po ustoličenju ali će odsustvovati iz zdravstvenih razloga.

Vladike koje nisu mogle da prisustvuju Saboru svoj glas su poverili drugim vladikama da glasaju umesto njih.

Neophodno je bilo da Saboru lično prisustvuje dve trećine episkopa i mitropolita.

Sabor se održao na isteku roka od tri meseca, od kada je preminuo patrijarh Irinej, usled korone. Toliko je, po Ustavu SPC, dozvoljeno da prođe do izbora novog poglavara.