“Vladajuća koalicija bi trebalo da ima jednog kandidata na narednim predsedničkim izborima…”

0
Foto: Profimedia

“Predlažem da 2022. godine vladajuća koalicija ima jednog predsedničkog kandidata”, izjavio je predsednik Skupštine Srbije i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, navodeći da kad to kaže uopšte ne polazi od ličnog već govori strateški.

“Pa je l’ neki misle da treba da kažem, da imamo dva kandidata? Valjda je za sve bolje da imamo jednog”, ocenio je u intervjuu za Sputnjik Dačić, povodom nagoveštaja kako bi na predsedničke i parlamentarne izbore aktuelna vlast mogla i u više kolona, prenosi N1.

Dačić je poručio da se “ljudi malo izdignu iznad stranačkih interesa” kad ne reaguju na ono što govori “o potrebi strateškog razmišljanja za naredne izbore”.

“To govorim i za moje ljude u SPS i za sve druge, koji veoma često na prvu loptu reaguju dosta negativno na sve ono što govorim, pa ispadne kao da se plašim kako će SPS da prođe na izborima, pa da zato to predlažem”, rekao je Dačić.

U izvoidima iz intervjua koje prenosi portal Sputnjik, Dačić je rekao kako se “u ovim trenucima opšte konfuzije” ne može razmatrati da li će neko iz opozicije učestvovati na izborima ili ne, već treba praviti “projekcije na osnovu polazišta da će sve stranke učestvovati”. 

“To podrazumeva strateško promišljanje, da li je potrebno ukrupnjavanje na političkoj sceni vladajuće koalicije, ili ćemo svi ići samostalno”, rekao je Dačić.

On naglašava kako ta strategija podrazumeva jednog zajedničkog predsedničkog kandidata, zajedničku listu za gradske i zajedničku listu za parlamentarne izbore. Na pitanje da li se plaši da će njegovo biračko telo to odbiti, Dačić je rekao da će birači “svakako prihvatiti” strateški doghovor, ako on postoji.

“Šta znači strateški dogovor? Da to nije glasanje za SNS ili za Vučića, nego je to deo opšte politike koju vodi moja partija. I da je to glasanje i za SPS i za Ivicu Dačića. Ja to govorim upravo zbog toga što smatram da je valjda bitno da se sakupe svi glasovi na toj političkoj strani, a ne da se oni rasipaju”, ocenio je predsdednik Skpštine Srbije i lider SPS 

On je istakao da, u kontekstu izbora najavljenih za 2022. godinu, socijalisti zajedno sa naprednjacima moraju “ozbiljno da razmotre sve izazove” koji ih čekaju. 

“Jedno su izazovi za državu i narod, a drugo izbori koji nas očekuju”, rekao je Dačić, dodajući da su predsednički i gradski izbori sigurni, a najverovatnije i parlamentarni.