Vlada: „Osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima, neće biti automatski testirane…“

0
Beta/AP Photo/John Minchillo

Vlada Srbije je, imajući u vidu povećan broj pozitivnih slučajeva koronavirusa, podsetila u saopštenju na važeći protokol o testiranju, kao i o situaciji sa testovima u Srbiji i regionu. Shodno trenutno važećem protokolu epidemiološki kontakti zaraženih osoba se ne testiraju, navodi Vlada Srbije.

„To znači da osobe koje su bile u kontaktu sa potvrđenim zaraženima, neće biti automatski testirane dok lekari na pregledu ne utvrde da za testiranjem ima potrebe“, navodi se.

Vlada Srbije naglašava da se isti princip primenjuje na teritoriji cele Srbije, bez izuzetka u svakom gradu i opštini.

„O testiranju pacijenata odlučuju isključivo lekari na osnovu protokola o testiranju, a nikako predstavnici lokalnih vlasti, političari ili bilo ko drugi“, stoji u saopštenju Vlade Srbije.

Iz Vlade podsećaju da se građani koji imaju simptome respiratornih infekcija ili simptome oboljevanja od Covid-19 (povišena temperatura, kašalj, bol u grlu), moraju prvo javiti u posebnu ambulantu (kovid ambulanta) matičnog doma zdravlja, gde će svakome sa navedenim simptomima biti urađena dijagnostika, odnosno rentgenski pregled pluća, krvna slika, izmerena temperatura, urađen brzi test.

„Tek nakon toga, i uz konsultaciju sa lekarima iz doma zdravlja, građanima će u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi biti urađen besplatan PCR test“, navodi se.

Vlada Srbije je saopštila i da je u prethodnih nedelju dana, u Srbiji ukupno testirano 50.797 građana, a Crna Gora je uradila 2.493 testa, Albanija 2.779, Slovenija 6.342, dok je Hrvatska testirala 7.363 ljudi.

Prema tim podacima, navodi Vlada Srbije, u prethodnih nedelju dana urađeno je gotovo tri puta više testova nego u ove četiri države zajedno.

„Kada se u obzir uzme testiranje na 100.000 stanovnika, Srbija je ubedljivo najbolja u regionu, imajući u vidu da je u prethodnih sedam dana na 100.000 građana testirano njih 730. Iza nas su, između ostalih i članice EU poput Rumunije sa 427 testiranih, Slovenije sa 305 i Bugarske sa 269 urađenih testova na sto hiljada stanovnika protekle nedelje“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut svako jutro sa svim zavodima za javno zdravlje u zemlji proverava kakve su njihove potrebe za tekući dan i dnevno ih snabdeva dodatnim testovima, ukoliko za tim ima potrebe.

„Vlada Republike Srbije i Krizni štab za suzbijanje bolesti COVID-19 podsećaju javnost da u Srbiji na zalihama trenutno postoji više od 260.000 takozvanih PCR testova, kao i da se količina raspoloživih testova redovno dopunjava u skladu sa potrebama. Shodno tome, svaka priča o nedostatku testova u Srbiji ne odgovara istini“, saopštila je Vlada Srbije, prenosi N1.

Iz Vlade Srbije mole sve građane da budu odgovorni prema sebi i svojim najbližima, da poštuju mere propisane od strane Kriznog štaba, redovno peru ruke i koriste dezinfekciona sredstva, koriste zaštitne maske u zatvorenim prostorima i održavaju razdaljinu.