Vlada: Državljani Albanije mogu u Srbiju sa ličnom kartom

3
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

(Beta) – Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici uredbu o centrima spoljne trgovine u inostranstvu i niz drugih odluka.

Tom uredbom se Vladi i Privrednoj komori Srbije omogućava rad na zajedničkoj promociji države i privrede i, kako je saopšteno, uredjuju status, poslovi i način osnivanja centara spoljne trgovine u inostranstvu.

Vlada Srbije je odlučila da državljanima Albanije omogući ulazak u Srbiju bez putne isprave, s važećom biometrijskom ličnom kartom.

Ta odluka je doneta na osnovu medjudržavnog sporazuma Srbije i Albanije da se olakša protok ljudi, robe i kapitala “i dodatno pružiti mogućnost za razvijanje dobrosusedskih odnosa zemalja Zapadnog Balkana”, navodi se u saopštenju.

Primenom te odluke, smatra Vlada, stvaraju se “dodatni preduslovi za dalje razvijanje privredne, ekonomske, naučne, prosvetne, sportske i kulturne saradnje” s Albanijom.

Pored toga, članovi Vlade su odobrili isplatu jednokratne novčane pomoći od po 10.000 dinara zaposlenima u ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika, čije se radno angažovanje u potpunosti ili delimično finansira iz državnog budžeta. Ta pomoć će im biti data zbog, kako se navodi, angažovanja na lečenju i sprečavanju širenja epidemije korona virusa.

Po 10.000 dinara biće isplaćeno i profesionalnim pripadnicima Vojske Srbije u vojnozdravstvenim ustanovama, kao i zdravstvenim radnicima zaposlenim u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Ista jednokratna novčana pomoć biće isplaćena i zdravstvenim radnicima u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, kao i zdravstvenim radnicima u Zavodu za sport i medicinu sporta Srbije, navodi se u saopštenju Vlade.

Na današnjoj sednici usvojen je i Program rasporeda i korišćenja subvencija od 150 miliona dinara za podršku radu turističkih agencija – organizatora turističkih putovanja, zbog teškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom.

Današnjim zaključkom Vlade utvrđeno je da će u objekat nekadašnje Glavne železničke stanice u Beogradu biće preseljen Istorijski muzej Srbije koji je sada na tri lokacije.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

3 KOMENTARA

  1. Državljani Albanije mogu u Srbiju sa ličnom kartom: Znači, preko Mini Šengena, Vašingtonskog sporazuma o normalizacciji… montira se “normalizacija odnosa” u regionu balkana sa akcentom na Srbiju i Kosovo-Albanijom (Srbija otvorenih granica)? Koji je cilj, ako nije priprema za proglašenje “kompromisa” o nirmalizaciji… za potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma Srije i Kosova da Kosovo dobije punopravno članstvo u UN i ostalim medjunarodnim organizacijama? Promet robe i kapitala regulisan je CEFTA sporazumom, ali se preko njega nadovezuje mini šengen za promet ljudi i usluga (da se Albanci sa Kosova i Albanije zapošljavaju i naseljavaju po Srbiji, koji će Srbi da idu na Kosovu (sa priznatim diplomama) ? – Gde su recipročne mere?). Sistem “otvorenih granica” (promet ljudi, usliga, bez granica i ličnih karata) decenijma je delovao u Titovo vreme, šta je Srbija dobila od svoje pokrajine KiM – separatizam, etničko čišćenje Srba i i otimanje teritorije?

  2. Врло опасна ствар, а све у циљу промовисања некакве имагинарне политике “добросуседства”, креиране у Бриселу, када вам тај са киме сте установили такав режим најмање што жели, је добро. Сцене са француских улица ће ускоро постати реалност и у Србији.

Comments are closed.