Vlada donela mere protiv koronavirusa: Privremena zabrana ulaska u Srbiju iz područja koja su intenzivno pogođena…

2
Profimedia

Vlada Srbije je na današnjoj sednici koja je održana jutros u osam sati donela dodatne mere radi sprečavanja pojave širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19, prema preporukama naših epidemiologa i u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije.

“Uvodi se privremena zabrana ulaska u Srbiju za strane državljane koji dolaze iz područja sa intenzivnom transmisijom koronavirusom. To se odnosi na osobe koje su boravile u Italiji, pojedinim provincijama Republike Kine, Južne Koreje, Irana i delovima Švajcarske.”

“Takođe je uvedena preporuka za striktno poštovanje zabrane putovanja zaposlenih u sistemu zdravstvene i socijalne zaštite u Republici Srbiji u zemlje sa intenzivnom transmisijom COVID-19 kao i žarištima epidemije.”

Kako se navodi u saopštenju Vlade, “ovu situaciju je naše zdravstvo spremno dočekalo, preduzimajući sve neophodne mere kako bi broj zaraženih bio što manji. Zahvaljujući pravovremenoj i odgovornoj reakciji našeg zdravstvenog sistema broj obolelih od koronavirusa u Srbiji je četiri”.

“Nema mesta panici i zabrinutosti jer je Srbija od samog početka reagovala odgovorno i pojačala kontrolu na graničnim prelazima, posebno na aerodromima. Poštuju se instrukcije Svetske zdravstvene organizacije kao i preporuke naših epidemiologa koji su se decenijama edukovali za ovakve epidemiološke situacije, a pojedini od njih su imali I lično iskustvo u postupanju u sličnim situacijama”, navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije pozvala je građane da isključivo prate savete struke.

“Ministarstvo zdravlja Republike Srbije sa Institutom za javno zdravL+lje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, mrežom zavoda za javno zdravlje i nadležnim zdravstvenim ustanovama prati epidemiološku situaciju izazvanu novim koronavirusom u Republici Srbiji i svetu i shodno novim saznanjima i preporukama Svetske zdravstvene organizacije izdavaće obaveštenja za javnost i uputstva za postupanje zdravstvenim ustanovama i drugim nadležnim organima i institucijama”, navodi se u saopštenju.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

2 KOMENTARA

  1. Мере су узрочно-последичне, нису резултат организованог приступа или бар да су одмах преузете од оних који су већ имали искуства са заразом и као такве примењене док овде није било заражених, а таквих примера је много. Чак и као такве, за ове услове, доносе се са приметним кашњењем, што ће само још више генерисати број заражених. Вероватно смо се уздали, како Несторовић каже, у своје гене ! Кад оно,…

    • Sada treba podici mere na najvisi nivo dok se virus nije rascvetao a ne kada oboli 2000 ljudi.onda je kasno.Morate da kazete adrese obolelih ,radna mesta a ne zbog straha od panike to se krije.Panike nije bilo ni kada su nam bombe padale na glavu.Kazite gde su oboleli ziveli radili da se te zgrade liftovi i dugmici u liftu ,kvake i sve ono sto drzi virus dezifikovalo i tada mema panike.Sada zatvorite skole ,obdanista i sve sto je sa velikim skupom dok je par njih obolelo.Radikalne mere cete verovatno preduzeti kada nukne 1000 obolelih a to znaci da vise nemate kontrolu.Ako ne znate kako se to radi imate primer Variole Vere u YU.

Comments are closed.