Vitezovi, muzika i teatar u despotovom gradu

  Okupljanja u Smederevskoj tvrđavi svedoče i doslovno i simbolično da smo pronašli izlaz iz karantina i epidemije

  0
  Fotografija: Igor Pavićević

  Bilo je to nedavno kada je Smederevo bilo označeno kao žarište epidemije koronavirusa, iako je epidemiološka situacija u zemlji bivala sve bolja. Međutim, poslednjih dana, u Smederevu je sve bolje, a okupljanja u Smederevskoj tvrđavi svedoče i doslovno i simbolično da smo pronašli izlaz iz karantina i epidemije.

  Između zidina Smederevske tvrđave, čudesnog zdanja iz srednjeg veka i najznačajnije turističke atrakcije u gradu, protekle subote je predstavljena knjiga arheologa Marka Aleksića „Srpski viteški kod“. Reč je o knjizi koja nudi naučno utemeljenu rekonstrukciju vremena u kojem se razvijao viteški sistem vrednosti u Srbiji. Autor knjige je okupljenima govorio o nastanku i prirodi viteštva u Evropi i putevima kojima je nov etički kodeks dopirao do nas.

  Između ostalog, a na osnovu sačuvanih istorijskih izvora, knjiga tumači simboliku grbova, predstavlja vitešku opremu i običaje koji su se negovali na dvorovima naših vladara, ali i oživljava viteške turnire priređene po uzoru na evropske.

  Goran Jovšić, v. d. direktora JP „Smederevska tvrđava“, podseća da su godinama unazad upravo u ovom zdanju održavani međunarodni viteški turniri, a izvesno je da će se mačevi ukrštati i ove godine, početkom septembra.

  Osim toga, Jovšić najavljuje i bogat program manifestacija tokom predstojećih letnjih meseci. Od 3. do 7. jula biće održan festival „Teatar u tvrđavi“, a period između 24. i 26. jula rezervisan je za muzički jazz festival „Tvrđava muzike“. Sredinom avgusta, od 15. do 20. biće održan filmski festival „Dunav Film Fest“.

  Smederevsku tvrđavu, kao upravno, vojno, privredno, kulturno i crkveno sedište Srpske despotovine, podigao je despot Đurađ Branković. Sagrađena je u periodu od 1428. do 1439. godine. Svojim položajem na ušću reke Jezave u Dunav zauzima površinu od približno 11 hektara, ima oblik nepravilnog trougla i sastoji se iz dva dela – Velikog grada i Malog grada.

  Po završetku izgradnje Malog grada, koje je trajalo svega dve godine, izgrađen je i Veliki grad Smederevske tvrđave. Dozidano je još 19 kula sa bedemima, a sa kopnene strane prokopan je rov koji je spajao reke Dunav i Jezavu. Na taj način, Tvrđava je okružena sa svih strana vodom.

  Mali grad Smederevske tvrđave otvoren je za posetioce od 8 do 20 časova svakodnevno, a za najavu grupnih poseta i usluge vodiča neophodan je dogovor putem telefonskog poziva na broj +381 26 615 666