Visoke mere obezbeđenja zbog dolaska Angele Merkel u Hrvatsku

0
Foto: Tanjug-AP

Nemačka kancelarka i donedavna predsednica nemačkih demohrišćana Angela Merkel dolazi danas u Zagreb kako bi se sastala s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i učestvovala na velikom predizbornom skupu vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Evropske narodne partije (EPP) uoči izbora za Evropski parlament, preneo je Blic.

Navodi se da na predizborni skup EPP-a i HDZ-a, koji će se održžati večeras u “Ciboninoj” hali, dolazi i Manfred Veber, vodeći kandidat evropskih konzervativaca za predsednika Evropske komisije.

Merkelova će s Plenkovićem u popodnevnim časovima u Banskim dvorima razgovarati o odnosima dve zemlje i evropskim pitanjima.

Veber je, s druge strane, novinare pre toga pozvao na predizbornu šetnju od Markovog trga do gričkog platoa, a na Cvetnom trgu će popodne popiti kafu s kandidatima HDZ-a na evropskim izborima.

Hrvatska će predsedavati Evropskom unijom u prvoj polovini 2020. i potom šestomesečno predsedavanje predati Nemačkoj.

Kako prenose hrvatski mediji, spremljeno je veliko obezbeđenje za Merkelovu, Vebera i hrvatske zvaničnike od oko hiljadu policajaca.

Obezbeđeno je blindirano vozilo, angažovane su antiterorističke jedinice, psi za detekciju eksploziva, biće uključeni specijalci, helikopteri, interventne jedinice, po potrebi i antidron puška. Veliki broj ulica u centru grada biće zatvoren za saobraćaj.