Viši sud 18. decembra odlučuje o kućnom pritvoru Aleksandra Obradovića

0
Foto: BIRN

Uzbunjivač iz Krušika Aleksandar Obradović uhapšen je pre skoro tri meseca i od tada se nalazi u pritvoru, a kako su za Insajder rekli u Višem sudu u Beogradu, Sud će meru kućnog pritvora prema Obradoviću preispitivati 18. decembra.

Aleksandar Obradović uhapšen je samo tri dana nakon što je na međunarodnom portalu Arms Voč objavljena informacija o trgovini oružjem po povlašćenim cenama firmi GIM, čiji je predstavnik bio Branko Stefanović. Tada mu je prvo određena mera kućnog pritvora, zatim je prebačen u zatvorski, da bi sredinom oktobra bio ponovo vraćen u kućni pritvor, piše Insajder.

Na pitanje zašto je Obradoviću uopšte određen kućni pritvor, u Višem sudu navode da je to urađeno kao mera za obezbeđenje prisustva okrivljenog i za nesmetano vođenje krivičnog postupka.

Prema zakonu, Obradoviću mera zabrane napuštanja stana može trajati čak do okončanja postupka ili pravosnažnosti presude, ali je sud dužan da svaka tri meseca ispita da li je dalje trajanje mere opravdano.

“U slučaju Obradovića preispitivanje mere zabrane napuštanja stana biće 18. decembra”, rekli su u Višem sudu.

Postupak u ovom slučaju vodi posebno Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal. Imajući u vidu da je Obradović skoro tri meseca u pritvoru, novinari Insajdera su pitali Tužilaštvo koje je sve predistražne radnje do sada preduzelo u ovom slučaju, kao i koliko je svedoka u ovom postupku saslušalo.

U ovom tužilaštvu, međutim, nema preciznog odgovora na ova pitanja.

“U toku dosadašnjeg krivičnog postupka preduzet je niz dokaznih radnji radi razjašnjenja činjeničnog stanja i utvrđivanja dokaza i u toj fazi se i sada nalazi”, navodi se u odgovoru tužioca Branka Stamenkovića.