“Više se plaše oni koji više veruju političarima, vlast treba da promeni pristup”: Profesori Aleksandar Baucal i Tanja Vukosavljević Gvozden o tome kako ostati normalan u trećem talasu korone

0
Profimedia

Zima dolazi, a sa njom i treći talas pandemije. Trenutno smo u relativno mirnijem periodu i sasvim prirodno želimo da se opustimo. Ipak, svi znamo da je dobro da se na vreme pripremimo za treći talas koji je već u toku u nekim evropskim zemljama dok se kod nas već vide njegove prve naznake.

Iz tog razloga prikazaćemo vam glavne nalaze psihološkog istraživanja koje smo sproveli zajedno sa koleginicama sa Filozofskog fakulteta u Beogradu (Ksenija Krstić i Severina Filipović) i preporuke kako da sačuvamo mentalno zdravlje u uslovima pandemije. Ujedno to je naš mali prilog obeležavanju 10. oktobra, svetskog dana mentalnog zdravlja koje nam je sve potrebnije posebno imajući u vidu svet u kome živimo.

Istraživanje je imalo cilj da prati tri straha koja svako od nas može da ima u uslovima pandemije: strah od zaražavanja i njegovih negativnih posledica po sopstveno zdravlje, strah za decu i posledice koje bi pandemija mogla da ima na njih i strah od budućnosti, tj. od negativnih dugoročnih socioekonomskih posledica pandemije (gubitak posla, gubitak prihoda itd.). Pored toga u istraživanju smo ispitivali i pet faktora koji mogu, direktno i indirektno, da povećaju ili umire naše strahove: tolerancija neizvesnosti, emocionalna podrška koju dobijamo od bližnjih, poverenje u druge ljude, poverenje u zdravstveni sistem i poverenje u političare koji upravljaju krizom.

(…)

Rezultati istraživanja pokazuju da su u prvom talasu pandemije naši strahovi bili relativno niski. To znači da smo u proseku bili svesni opasnosti i rizika koji su povezani sa pandemijom, ali smo imali osećaj da možemo da se nosimo sa svojim strahovima i brigama. Pored toga, bili smo uvereni da će taj talas proći do juna i da će leto sa visokim temperaturama doneti predah do jeseni.

Ceo tekst profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu objavljen je u novom broju Nedeljnika.

Nedeljnik sa dva poklona – knjiga o Draganu Nikoliću i Mond diplomatik na srpskom jeziku – na kioscima je od četvrtka, 15. oktobra.

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs