Više od igre: Rusija će igrati fudbal na EURO 2020, a šta će biti posle?

0
Profimedia

Za Rusiju je današnja odluka Svetske antidoping agencije o suspenziji ruskih sportista u naredne četiri godine pitanje mnogo veće od sporta.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev rekao je danas da je reč o „manifestaciji hronične antiruske histerije“.

„Činjenica je da se ove odluke ponavljaju i često primenjuju na one sportiste koji su već kažnjeni na ovaj ili onaj način… Čini se da je reč o nastavku antiruske histerije, koja je već postala hronična“, rekao je Medvedev u Gorkom, a prenosi TASS.

Razlog za odluku WADA je manipulisanje podacima o dopingu.

„Nedavno sam u jednom intervjuu rekao da, na ruskoj strani, i dalje postoje problemi sa dopingom. To je nemoguće poreći“, dodao je Medvedev.

On je, ipak, naveo da bi sve relevantne organizacije u zemlji trebalo da se žale na odluku WADA.

Svetska antidoping agencija je, podsetimo, danas ono o čemu se šuškalo dugo – suspendovala je Rusiju sa svih glavnih sportskih događaja u naredne četiri godine, prenosi BBC.

To znači da se ruska zastava neće vijoriti, niti će se čuti ruska himna, na Olimpijskim igrama u Tokiju i na fudbalskom Mundijalu u Kataru.

Sportisti koji budu dokazali da nisu bili deo doping skandala i da nisu koristili nedozvoljena sredstva, moći će da se takmiče pod neutralnom zastavom.

Izvršni komitet WADA doneo je jednoglasnu odluku na sastanku u Lozani.

To je usledilo nakon što je ruska antidoping agencija objavila da nije odgovorna za manipulaciju laboratorijskim nalazima tokom istrage obavljene u januaru 2019. godine.

Predsednik Olimpijskog komiteta Rusije Stanislav Pozdnjakov izjavio je da će OKR uložiti maksimalan napor kako bi se reprezentacija Rusije takmičila pod ruskom zastavom na Olimpijskim igrama 2020. u Tokiju.

„Učinićemo sve moguće kako bi olimpijska reprezentacija Rusije nastupala u Tokiju u bojama ruske trobojke“, rekao je on.

Kako prenosi Sputnjik, UEFA je navela da će pratiti razjašnjenja Svetske antidoping agencije (VADA) o postupcima vezanim za odluku o ruskom sportu u vezi sa Evropskim fudbalskim prvenstvom 2020. godine.

„UEFA nema nikakve komentare o tom pitanju i pratiće objašnjenje VADA-e u kojem se navodi da odluka o Rusiji neće uticati na EURO 2020“, odgovorila je UEFA na pitanje Sputnjika.

Rusija će, međutim, čak i ako se potvrdi četvorogodišnja zabrana, Rusija će moći da učestvuje na Evropskom prvenstvu u fudbalu, a Sankt Petersburg će ostati jedan od gradova domaćina, objavio je BBC.

Ministar sporta Rusije Pavel Kolopkov rekao je da baza podataka Moskovske antidoping laboratorije koju je ruska strana predala Svetskoj antidoping agenciji (VADA) “ne može se porediti sa bazom podataka bivšeg šefa laboratorije Grigorija Rotčenkova koja je protivzakonita”.

Reč je o uzbunjivaču Grigoriju Rodčenkovu koji tvrdio da u rusiji postoji sistemski doping, kao i da mu je život ugrožen “jer Kremlj želi da on prestane da priča”.

Nakon izbijanja skandala 2015. godine, Rodčenkov je prebegao u Ameriku, gde se od januara 2016. godine nalazi u programu zaštite svedoka. U zamenu za to, pristao je da sarađuje sa istražiteljima WADA.

Nakon što su ispitane tvrdnje koje je izneo, ruskim sportistima zabranjeno je učestvovanje na Zimskim Olimpijskim igrama u Pjongčangu. Zbog toga je 168 takmičara iz Rusije prodefilovalo na olimpijskom stadionu pod neutralnom zastavom.

Njega je novembru 2015. godine suspendovala Međunarodna anti-doping agencija (WADA) zato što je učestvovao u lažiranju testova pod pokroviteljstvom države.

Rekao je da je u sve to bila uključena i ruska obaveštajna služba. Objasnio je da su ruski obaveštajci prerušeni u vodoinstalatere dolazili da menjaju bočice s urinom.