Više od 500 mladih pokrenulo ili proširilo svoje poslovanje na selu

  0

  Završna konferencija projekta Nemačke razvojne saradnje koji implementira GIZ „Podsticanje zapošljavanja mladih“, realizovanog u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije, održana je u Palati Srbija. Na konferenciji pod nazivom „Iskustva i ključni koraci podrške mladima za život i rad na selu“ istaknute su realizovane aktivnosti, u okviru kojih je više od 500 mladih, koji se bave poljoprivredom, dobilo priliku da pokrene ili proširi svoje poslovanje.

  Projekat „Podsticanje zapošljavanja mladih“, tokom kojeg je 10.680 mladih, između 15 i 35 godina, steklo veštine za efikasnije traženje zaposlenja, upravljanje karijerom i za razvoj preduzetništva, trajao je od 2015. do 2019. godine. Među njima je 1.181 mladih Roma i 209 povratnika iz azila u EU zemljama, dok je direktno podržano i više od 500 mladih koji žive u seoskim sredinama. Osim pojedinaca, podršku su dobile i organizacije koje rade s mladima u oblasti poljoprivrede i socijalna preduzeća koja se bave proizvodnjom hrane i zapošljavaju mlade iz ranjivih grupa.

  Na konferenciji prisutne je pozdravio ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji, Nj.E. Tomas Šib, koji je istakao značaj realizovanih aktivnosti za zapošljavanje i ostanak mladih na selu.

  „Jedan od centralnih ciljeva nemačko-sprske saradnje je da se mladima pruži perspektiva kroz podsticaje za razvoj i usavršavanje. Iz tog razloga smo 2015. godine pokrenuli ovu veliku inicijativu za održivi rast i zapošljavanje. Mladi bez posla, mladi sa sela, pripadnici manjina, kao i osobe sa invaliditetom i svi drugi kojima je teško da nađu zaposlenje treba da dobiju podršku za pristup tržištu rada i mi im u okviru ovog projekta pomažemo da se integrišu i dođu do svog cilja. Više od 10.000 mladih ljudi je učestovalo u različitim programima, a više od 500 korisnika je izgradilo svoja poljoprivredna gazdinstva na selu“, istakao je Tomas Šib.

  Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ direktno je pomogla 506 mladih iz ruralnih područja kroz različite vrste obuka, stručnih praksi i mentorske podrške.

  „Možemo da budemo ponosni onim što smo uradili u prethodnom periodu i rezultatima koje smo postigli. Timski smo se bavili pitanjem kako da se mlad čovek lakše iskaže i pokaže u svojoj sredini i da odatle ne mora da ode. Drago mi je da smo oborili rekord, jer više od 10.000 mladih ima nove veštine, znanje, sigurnije je i spremnije da se iskaže na tržištu rada. Ovo su konkretni projekti koji su zaživeli na lokalu i koji za krajnji cilj imaju nešto što je opipljivo i vredno. Mladi novi preduzetnici treba upravo da budu ogledalo uspešne Srbije i boljeg razvoja“, istakao je ministar Vanja Udovičić.

  Tokom projekta čak 496 mladih je podržano da započnu sopstveni posao u poljoprivredi uključivanjem u aktivnosti zadruga, putem saradnje sa poljoprivrednim školama i pohađanjem radnih praksi.
  Sagledavši izazove u pogledu kvalitetne i održive podrške zapošljavanju mladih u seoskoj sredini, Aleksandar Bogićević, v.d. pomoćnika ministra u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ukazao je na potrebu poboljšanja infrastrukture u ruralnim područjima, kako bi mladi koji ostaju na selu mogli da imaju bolje uslove za život.


  „Veći deo teritorije Srbije čine ruralna područja, a oko pola stanovništva živi u tim oblastima. Da bismo sprečili odliv mladih sa sela preduzimamo sledeće mere: posebno bih izdvojio meru za mlade za koju izdvajamo tri četvrtine vrednosi investiije kao i meru podrške ruralnom turizmu, domaćoj radinosti i starim zanatima za koje su podsticaji i do 65 odsto. Oko 80 odsto domaćinstava su mala gazdinstva, a podrškom ćemo im omogućiti da to što proizvedu mogu da prodaju na kućnom pragu, u svojim zajednicama, ali i šire,“ rekao je v. d. pomoćnika ministra Aleksandar Bogićević.


  Ističući značaj sprovođenja aktivnih mera u zapošljavanju mladih u saradnji s partnerima na lokalu, vođa projekta „Podsticanje zapošljavanja mladih“ Aleksander Bec je izjavio da je još teško za mlade da nađu posao u ruralnim sredinama, ali da će GIZ nastaviti da radi s mladima.


  „Imamo dobru i blisku saradnju sa Ministarstvom omladine i sporta, koja nam omogućava da uspešno radimo na usavršavanju mladih i vrlo sam srećan što možemo da se pohvalimo ovakvim rezultatima. Nemačka će nastaviti da se fokusira na pružanje podrške mladima na selu, jer je to veoma važno za budućnost i razvoj lokalnih zajednica, a takođe želimo da se usredsredimo na reformu sistema srednje stručne škole u Srbiji, čime ćemo podstaći mlade da imaju još aktivniju ulogu u društvu“, istakao je Aleksander Bec.


  Tokom konferencije održana je i panel diskusija – „Ekonomski i društveni aspekti zapošljavanja mladih u ruralnim sredinama“, u okviru koje su, kroz razmenu iskustava korisnika programa i primera dobre prakse pružanja podrške mladima koji žive i rade na selu, sagledani izazovi na polju zapošljavanja u seoskoj sredini.

  Projekat sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta i uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Grada Leskovca, Opštine Medveđa, Fondacije Ana i Vlade Divac, Konsultantske kuće FAKT, Centra za društveno odgovorno preduzetništvo, Source Hub-a, organizacije Help – Hilfe zur Selbsthilife i drugih partnera.