Više od 2.700 žrtava malih boginja u Kongu: Manjak sredstava, trostruko više novca skupljeno za lečenje ebole

1
Foto Profimedia

Epidemija malih boginja je od januara do avgusta dovela je do više od 2.700 smrti u Demokratskoj Republici Kongo, što je više nego što je ebola ubila za godinu dana, naveli su na Tviteru Lekari bez granica (MSF).

„Epidemija malih boginja proglašena 10. juna je najsmrtonosnija u DR Kongu od 2011-2012. Između januara i početka avgusta 2019. zaraženo je više od 145.000 osoba a umrlo je 2.758“, navodi se u jučerašnjem tvitu.

MSF su izrazili nezadovoljstvo odgovorom međunarodne zajednice na epidemiju, prenosi Danas.

„Uprkos razmerama epidemije u DR Kongu, alarmantan je manjak sredstava. Sa prikupljenih 2,5 miliona dolara od potrebnih 8,9 miliona za plan odgovora, kontrast u odnosu na ebolu, za koju su skupljene stotine miliona dolara, zaprepašćujuć je“, naveli su Lekari bez granica.

Ta organizacija je navela da se protiv epidemije malih boginja bori u 13 provincija DR Konga, zajedno s lokalnim timovima kongoanskog ministarstva zdravlja. Epidemija je proglašena u 23 od 26 provincija Konga.

Saopšteno je da je od početka godine vakcinisano 474.863 dece i primljeno 27.439 pacijenata.

Male boginje obično napadaju decu stariju od pet ili šest meseci i mlađe ljude.

Prema poslednjim podacima zdravstvenih ustanova, ebola je od proglašenja epidemije 1. avgusta prošle godine ubila 1.905 osoba.

Svetska zdravstvena organizacija je sredinom jula upozorila na činjenicu da epidemija malih boginja ubija skoro isti broj ljudi kao epidemije ebole i kolere zajedno.

1 KOMENTAR

  1. Прво им уведеш мале богиње, па им онда увалиш експерименталне вакцине… Све је бизнис. Жртве су само статистика за фармакомафију.

Comments are closed.