Više od 150 zemalja prijavilo se za vakcinu protiv koronavirusa

0
Foto: Profimedia

Više od 70 bogatih zemlja prijavilo se na globalnu inicijativu za vakcinu protiv koronavirusa koja će im obezbediti da kupuju više vakcina za skladištanje za svoje građane.

U današnjoj izjavi, savez vakcina Gavi izvestio je da je 75 zemalja saopštilo da će se pridružiti novom „Kovaks pogonu“ zajedno sa još 90 zemalja sa niskim prihodima koje se nadaju da će im vakcine biti donirane.

AP je ove nedelje objavio da bi inicijativa mogla da omogući bogatim zemljama da pojačaju sopstvene zalihe vakcine za koronavirus i pritom ostave manje doze za ugroženije stanovništvo.

Neke zemlje, uključujući Britaniju, Francusku, Nemačku i SAD već su naručile stotine miliona doza pre nego što je dokazano da vakcine deluju.

Kritičari kažu da se ovim savezom vakcina bogatim zemljama nudi šansa da kupe još više vakcina i u suštini omogućava da ostave sa strane određene količine vakcina bez posledica.

Izvršni direktor Gavija priznao je da ne postoji mehanizam za sprovodjenje zakona ali je rekao da će savez razgovarati sa bogatim zemljama da predlože moguća rešenja.

Iz Gavija kažu da je 165 zemalja koje čine oko 60 odsto svetske populacije izrazilo interes za učešće u savezu. Savez ima za cilj da prikupi oko dve milijarde dolara za kupovinu vakcina.

(Beta)