“Viša temperatura i vlažnost ipak mogu da uspore širenje koronavirusa”: Kineski stručnjaci su nakon detaljnog ispitivanja došli do “magične granice” od 30 stepeni celzijusa

0
Foto: Profimedia

Dugo se spekuliše o tome hoće li se koronavirus ponašati slično kao i ostali virusi kada dođe toplije vreme. Čini se kako ima razloga da se to i dogodi, što je pokazalo najnovije kinesko istraživanje, prenos Jutarnji list.

Više temperature i veća vlaga u vazduhu ipak bi mogli usporiti širenje koronavirusa, tvrde stručnjaci s kineskih univerziteta u Beihangu i Tsinghuu koji su od početka epidemije u toj zemlji proučavali uticaj temperatura na koronavirus.

Istraživanja koronavirusa pokazala su da bi toplije vreme moglo uticati na pandemiju koronavirusa, ali doktori dodaju i da samo taj faktor ipak neće svesti broj zaraženih na nulu i u potpunosti zaustaviti pandemiju.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

Pokazalo se da koronavirus ne može da preživi, na primer, na 30 stepeni Celzijusa, a svaki porast temperature za jedan stepen ili vlage za jedan posto usporiće brzinu prenosa ove bolesti s čoveka na čoveka.

Studija je pokazala kako je u Kini padao broj zaraženih, odnosno koji su sve parametri na to uticali Naučnici su sada uvereni da su rigorozne mere poput karantina celih pokrajina i toplije vreme bili ključni faktor za smirivanje epidemije.

Važan je i argument da su više temperature smanjile broj osoba na koje jedan zaraženi može preneti bolest sa prosečnih 2,5 na 1,5. Naime, epidemija je u Kini dosegla vrhunac u februaru, a onda je početkom proleća, odnosno dolaska viših temperatura širenje imalo silazni tok, i to u 100 kineskih gradova u kojima je sprovedeno istraživanje.

Kao primer ističe se da je značajno i to što je više zaraženih, osim u Kini, bilo u Koreji, Japanu i Iranu gde je bilo hladnije nego u Singapuru, Maleziji i Tajlandu gde su temperature bile više, kažu stručnjaci.

I epidemiolog Predrag Kon je tokom današnjeg obraćanja javnosti rekao da se virusi slabije šire na višim temperaturama, tako da, kako kaže Jutarnji list, sada možemo samo da se nadamo da će sneg što pre da se otopi.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus