Virus Zapadnog Nila u Srbiji: Prisustvo potvrđeno kod komaraca, ne i kod čoveka, treba se štititi od ujeda…

1
Foto: Profimedia

Virus Zapadnog Nila registrovan je kod komaraca u nekoliko opština i u nekoliko gradova u Srbiji, rekao je doktor Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide.

Aleksić je rekao da se komarci nalaze uglavnom na grobljima i šumskim kompleksima i na nekoliko mesta u urbanim sredinama.

U Beogradu su registrovani u Banjičkoj šumi, oko groblja, kao što je Mali zbeg, u priobalju Dunava, Kotežu, Obrenovcu, Banovom Brdu…

Direktor Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanovoić Batut” Verica Jovanović izjavila je danas da je pojava virusa Zapadnog Nila u ovo doba godine normalna pojava.

Gostujući na TV Pink, Jovanović je navela da je virus Zapadnog Nila kod čoveka potvrđen u Rumuniji.

“Laboratorija Zavoda za biocide je za sada potvrdila prisustvo ovog virusa u životinjskoj populaciji, odnosno u komarcima, na određenim teritorijama naše zemlje, naime u šest okruga”, rekla je Jovanović, a preneo B92.

Kada je u pitanju Beograd, dodala je, komarci sa virusom Zapadnog Nila pronađeni su na prostorima groblja i predelima oko reka.

Istakla je da se trenutno radi na uništavanju komaraca, kao preonosioca tog virusa.

Jovanović je ukazala da se od 2012. godine od 1. juna do 15. novembra u našoj zemlji sprovodi nadzor kretanja bolesti izazvane virusom Zapadnog Nila.

“U fazi smo gde možemo očekivati prisustvo svih manifestacija ovog virusa, mi smo pripremljeni, naš institut ‘Torlak’ radi na dijagnostici, bitno je pratiti kliničku sliku i štititi se od uboda komaraca”, navela je Jovanović.

“Sloga” traži hitnu masovnu deratizaciju i prskanje komaraca

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” pozvali su danas nadležne da odmah počnu masovnu deratizaciju i prskanje komaraca širom Srbije nakon što je virus Zapadnog Nila registrovan kod komaraca u nekoliko opština i gradova u Srbiji, uključujući i Beograd.

“Ne postoji grad, opština ili mesto, gde poslednjih dana nije uočena pojava povećane koncentracije komaraca, posebno zbog nestabilnog vremena, kiša i poplava, što može dovesti i do povećanih infekcija i zaraznih bolesti”, naveo je sindikat u saopštenju.

Sindikat je dodao da povratak koronavirusa i povećanje broja obolelih, kao i činjenica da komarci prenose zarazu preko ujeda i krvi, predstavljaju opasnost da se poveća prenošenje zaraze pa je neophodno da se Krizni štab izjasni o tome da li komarci mogu da prenesu koronavirus.

“Takođe, odmah zahtevamo hitnu deratizaciju i prskanje u i oko svih kovid bolnica, opštih bolnica, medicinskih ustanova, dečijih vrtića, škola, policijskih stanica, javnih i vojnih ustanova, sportskih terena, izletišta i drugih mesta”, dodaje je sindikat.

1 KOMENTAR

  1. U kojih 6 okruga je registrovano prisustvo ovog virusa kod komaraca? Ima nas i van Beograda. Opet nepotpuno informisanje. Nedeljniku to nije svojstveno. Bar nije bilo. Ispravite “grešku”.
    Svako dobro.

Comments are closed.