Virus nestaje za 70 dana, šta god mi uradili: Kontroverzna analiza izraelskog profesora o suzbijanju pandemije

0
Foto: Profimedia

Širom sveta vodi se rasprava o najboljem načinu borbe protiv širenja koronavirusa, pri čemu postoje vrlo različiti pristupi suzbijanju pandemije: od potpunog zatvaranja do lakših mera, prenosi Telegraf.

Ali jedan izraelski profesor, matematičar i analitičar, tvrdi da će svi napori dovesti do istog rezultata, jer je bolest “samoograničena” i uglavnom nestaje u roku od 70 dana, sa ili bez ikakvih intervencija, piše Telegraf. Profesor Ajzak Ben-Izrael, šef programa bezbednosnih studija na Univerzitetu u Tel Avivu i predsedavajući Nacionalnog veća za istraživanje i razvoj, tvrdi da njegova analiza dokazuje da Covid-19 dostiže vrhunac negde oko četrdesetog dana, pre nego što počne naglo da opada.

General-major Ben-Izrael, koji je bio i šef odeljenja za analizu i procenu izraelske obaveštajne direkcije za vazduhoplovne snage i bivši glavni savetnik za kibernetiku izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, tvrdi da zatvaranje zemalja ima pogubne posledice uz mali dobitak. On kaže da je analizusproveo sa kolegom profesorom, i da su analizirali rast i pad broja obolelih u zemljama širom sveta, i da je ta analiza svaki put pokazala da postoji “postavljeni obrazac” i da “brojke govore same za sebe”.

Iako kaže da podržava socijalnu distancu, u brojnim zemljama usvojeno zatvaranje predstavlja vidljivu grešku u svetlu ove statistike. On kaže da poslednji slučaj Njujorka potvrđuje njegovu statistiku, i da broj dnevnog porasta broja slučajeva dostiže vrhunac do 40. dana, a onda kreće da opada. Upitan da objasni ovaj fenomen, Ben-Izrael, koji je i šef izraelske svemirske agencije, kaže: “Nemam objašnjenje. Postoje razna nagađanja. Možda je to povezano s klimom ili virus ima svoj životni vek.” On tvrdi da je zatvaranje zemalja slučaj “masovne histerije”. Jednostavno socijalno distanciranje bilo bi dovoljno, dodao je.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?