“Virus je napravljen u laboratoriji”, “virus ne postoji”, “ne znam poreklo virusa”: Šta je otkrilo istraživanje u Severnoj Makedoniji

0
Ilustracija Beta - Jane Barlow/PA via AP

Ukupno 42,7 odsto građana Severne Makedonije smatra da je kovid napravljen u laboratoriji, a 19 odsto se prirodno pojavio, rezultat je istraživanja Makedonskog centra za međunarodnu saradnju i M prospekta.

Kako je preneo portal 360 stepeni (360stepeni.mk), 36,7 procenata ispitanika misli da je koronavirus napravljen u laboratoriji namerno, dok šest odsto misli da je nastao greškom.

Da je kovid 19 povezan sa uspostavljanem 5G mreže po svetu misli 4,9 odsto građana Severne Makedonije, dok 10,3 smatra da koronavirus uopšte ne postoji (među etničkim Albancima, 25 odosto misli da virus ne postoji, a među etničkim Makedonciima 5,7 odsto). 

Da ne zna poreklo novog virusa virusa izjasnilo se 22,6 odsto građana, a 0,5 odsto je odbilo da odgovori u istraživanju koje je od 16. do 22. maja urađeno na uzorku od 1.000 ispitanika, telefonom na makedoskom i albanskom jeziku.

(Beta)