Vijesti: Vučić pravi stranku u Crnoj Gori i uvodi Srbe u vlast; odmah stigao i demanti

0
FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razmatra mogućnost formiranja političke stranke ili koalicije u Crnoj Gori, saznaju podgoričke Vijesti.

Vučić je takvu mogućnost pominjao najbližim saradnicima u Srpskoj naprednoj stranci (SNS), navodi sagovornik Vijesti.

“Formiranjem nove ili jačanjem neke od postojećih političkih opcija u Crnoj Gori, Vučić bi dobio srpsku stranku koju potpuno kontroliše i koja bi nakon izbora mogla postati deo široke vladajuće koalicije. Takav model već je koristio preko Srpske liste na Kosovu, koja je nakon insistiranje Vučića obezbijedila parlamentarnu većinu kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju. Srpska lista je istovremeno imala otvorenu podršku Beograda što je učinilo najjačom u srpskom biračkom telu na Kosovu”, kazao je sagovornik Vijesti.

Iz SNS-a nisu odgovorili na pitanja Vijesti da li planiraju formiranje ispostave u Crnoj Gori.

Međutim, iz Predsedništva je, posredstvom Tanjuga, uskoro stigao demanti: “To je puka izmišljotina”, saopšteno je.

Nekoliko učesnika sastanka predsednika Srbije sa predstavnicima Srba iz regiona kazalo je da Vučić nije pominjao formiranje stranke, iako je prokomentarisao da je on “jedan od najpopularnijih političara u Crnoj Gori”.

Funkcioneri dela crnogorske opozicije u neformalnim razgovorima su odbacili mogućnost da Vučić formira partiju, pojašnjavajući da imaju odličnu saradnju sa predsednikom Srbije.

Vučić je do sada najbolje sarađivao sa Demokratskim frontom (DF), zbog čega su članovi predsedništva DF-a Andrija Mandići Milan Knežević često odlazili u zvanične posete predsedniku Srbije, pišu Vijesti.

Ipak, list navodi da su odnosi Vučića i čelnika Fronta zahladneli nakon presude za slučaj poznat kao “državni udar”.

Mogućnost formiranja ogranka Srpske napredne stranke (SNS) pominjana je prije četiri godine, ali je Vučić tada negirao da pravi partiju u Crnoj Gori.

Mediji su u novembru 2015. godine objavili da se u Crnoj Gori osniva Srpska stranka koja ima identična obeležja kao SNS, nakon čega je Vučić za Dan izjavio da ne stoji iza formiranja stranke.