“Vidimo svetlo na kraju tunela…”: U Italiji drugi dan zaredom pao broj preminulih od koronavirusa

0
Beta - AP Photo/Jean-Francois Badias

U poslednja 24 sata Italija je zabeležila 4.789 novih slučajeva zaraze koronavirusom i 601 smrtni slučaj. Sada ukupan broj zaraženih osoba u toj zemlji iznosi 63.927, a preminulih 6.077, preneo je Jutarnji.

Najteže pogođena pokrajina Lombardija beleži lagano smirivanje širenja zaraze.

“Vidimo svetlo na kraju tunela”, izjavio je zdravstveni poverenik regije Đulijo Galera nakon objave broja zaraženih u toj najteže pogođenoj pokrajini na severu Italije.

Tamo je veliki broj novozaraženih koronavirusom – 1.555 više nego juče i 320 preminulih. No, ipak se beleži trend pada broja zaraženih. U nedelju je bilo 1.691 novozaraženih, a u subotu 3.200 slučajeva. Ova najpogođenija regija na severu Italije sada broji 28.761 slučajeva zaraze sveukupno.

“Trenutno nije vreme za opuštanje i slavljenje pobede. Ali počinjemo da vidimo svetlo na kraju tunela. Moramo da ostanemo fokusirani. No počinjemo da vidimo rezultate žrtve koje činimo”, rekao je Galera.

Ovo još ne dokazuje da je bitka u Italiji s koronavirusom završena, ali brojke su svakako pozitivna činjenica nakon što je u subotu 21. marta zabeležen rekord od 793 preminulih u jednom danu.

U Italiji su prve stroge mere izolacije uvedene 11. marta, ali zvaničnici sada prve rezultate očekuju tek 3. aprila. Danas je policija dobila zeleno svetlo za korišćenje dronova u nadgledanju kretanja građana u javnom prostoru. Time će se lakše i sankcionisati svi prestupnici mera izolacije.

Sutra bi trebalo da bude održan sastanak Veća ministara, a italijanska vlada bi mogla da razmotri uredbe kojima će se pooštriti sankcije za one koji krše pravila.