(VIDEO) Zaplakao Kim, a plače i narod: Lider Severne Koreje se izvinio zbog svog neuspeha u vođenju zemlje kroz “burna vremena”

0

Lider Severne Koreje Kim Džong Un pustio je suzu uputivši retko izvinjenje zbog, kako je rekao, svog neuspeha da zemlju vodi kroz burna vremena usled pandemije koronavirusa, prenosi Gardijan.

Analitičari smatraju da emotivni govor sugeriše kako Kim po prvi put oseća pritisak svoje uloge vođe, koje su povezane sa COVID-19 i nuklearnim sankcijama, prenosi Gardijan.

Govoreći na ogromnoj vojnoj paradi održanoj tokom vikenda povodom 75. godišnjice vladajuće Radničke stranke, Kim je skinuo naočare i obrisao suze, što je pokazatalje pojačanog pritiska na njegov režim, smatraju analitičari.

“Naši ljudi su mi ukazali poverenje, visoko do neba i duboko kao more, ali nisam uspeo da to uvek ispunim na zadovoljavajući način”, rekao je Kim, prema prevodu njegovih govora u Koreja tajmsu.

“Zaista mi je žao zbog toga”, dodao je on.

Citirajući svog dedu i oca – prethodne dvojice severnokorejskih vođa – Kim je naglasio da, iako mu je poverena važna odgovornost da vodi zemlju podržavajući nasleđe velikih drugova Kim Il Sunga i Kim Džong Ila, zahvaljujući poverenju svih ljudi, njegovi napori i iskrenost “nisu bili dovoljni da oslobode građane njihovih životnih teškoća”.

Obraćanje je bilo prepuno zloslutnih reči poput “ozbiljnih izazova”, “bezbrojnih iskušenja” i “neviđenih katastrofa”.

Takođe, Severna Koreja je zabeležila dramatičan pad trgovine sa Kinom – njenim ubedljivo najvećim ekonomskim partnerom – zbog zatvaranja granica kao odgovor na pandemiju, iako Pjongjang insistirana tome da nije zabeležio nijedan slučaj zaraze koronavirusom.

Godine međunarodnih sankcija kao odgovor na Kimov nuklearni i raketni program, uz štetu nanesenu prirodnim katastrofama, dodatne su poteškoće za vođu Severne Koreje.

“Važno je shvatiti kontekst zašto je Kim zaplako u takvoj prilici”, rekao je Hong Min, direktor departmana za Severnu Koreju pri Institutu za nacionalno ujedinjenje.

“Kad zagrebete ispod površine može se naslutiti da Kim oseća veliki pritisak zbog svoje liderske uloge”, rekao je Hong Min.

Uprkos prisustvu trupa, projektila, tenkova i drugih dokaza o rastućoj vojnoj moći Severne Koreje, Kim je pružio podršku ljudima širom sveta koji pate od COVID-19 i izrazio nadu u poboljšanje veza sa Južnom Korejom.

Zvaničnici Južne Koreje su saopštile da su zabrinute što je na paradi, čini se, predstavljena nova balistička raketa velikog dometa, pri čemu je Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje pozvalo Pjongjang da nastavi razgovore o denuklearizaciji.

Kim je u svom govoru upozorio da će “u potpunosti mobilizirati” svoju nuklearnu silu ako se Severnoj Koreji bude pretilo, ali je izbegao direktnu kritiku Vašingtona.

Američki zvaničnici su saopštili da je “razočaravajuće” što Severna Koreja i dalje daje prioritet razvoju nuklearnih i balističkih projektila i pozvali su Pjongjang da se “uključi u kontinuirane i sadržajne pregovore kako bi sproveli potpunu denuklearizaciju”.