(VIDEO) Zapaljena pa srušena statua Dordža Vašingtona

1
Foto Profimedia

Statua Džordža Vašingtona u Portlandu uklonjena je noćas uoči 19. juna, praznika kojim se obeležava oslobađanje robova, javlja CBS uz podsećanje da je prvi američki predsednik posedovao robove, prenose mediji.

U Portlandu su 21. noć zaredom održani protesti zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog privodjenja u Mineapolisu.

Tokom protesta grupa ljudi najpre je zaogrnula bronzanu statuu Džordža Vasingtona američkom zastavom, a zatim je zapalila.

Demonstranti su zatim crvenom bojom na spomeniku napisali “1619”, što je godina za koju se veruje da su prvi afrički robovi stigli u SAD.

Džordž Vašington je jedan od očeva nacije, a zemlju je vodio izmedju 1879. i 1797. godine.

Tokom protesta zbog smrti Flojda u SAD, ali i u drugim zemljama počeo je i talas borbe za uklanjanje spomenika iz kolonijalne ere.

Uklonjene su i vandalizovane brojne statue ličnosti iz istorije povezanih sa robovskim sistemom, a stradalo je i nekoliko spomenika istraživaču Kristoferu Kolumbu.

U novom broju Nedeljnika pročitajte tekst Željka Pantelića o rušenju i ruženju spomenika. Novi broj Nedeljnika je u prodaji na svim kioscima, ali i u elektronskom PDF izdanju na NSTORE.

1 KOMENTAR

  1. Када сам написао да ће се са порастом броја афроамеричке и хиспаноамеричке популације писати нова историја САД, овим догађајима само се потврђују таква предвиђања. А исторја свакако неће бити једина.

Comments are closed.