(VIDEO) “Vlast hapšenjem Joanikija priprema građanski rat, vreme je da se prekine sa bratoubistvima…”

0

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije izjavio je ispred zgrade Suda u Nikšiću da je došao da zatraži oprost od Joanikija.

Amfilohije je rekao da sebe smatra krivcem zbog toga što je vladika budimljansko-nikšićki u pritvoru.

“Ako neko treba da bude suđen i bude mu presuđeno, onda nema drugoga u Crnoj Gori sem mitropolita”, rekao je Amfilohije, koji se u Nikšiću pojavio oko podneva, prenose mediji.

On je podsetio da je Joanikije na jutarnjoj liturgiji rekao da ove godine neće biti litije, te da je on kao mitropolit pod tim uslovom i došao na moleban.

“Vladika je bio do poslednjeg trenutka za to da sveštenici ne izlaze”, rekao je Amfilohije, dodajući da su na ulice izašli kada je video u kojem su broju građani došli.

Poručio je državnim organima da odmah oslobode Joanikija i sveštenike, “ako misle na budućnost svoje Crne Gore, na jedinstvo i slogu naroda”.

Ocenio da vlast hapšenjem Joanikija i sveštenstva priprema, građanski rat, te poručio da je vreme da se “prekine sa bratoubistvima” u Crnoj Gori.

Građani su se jutros nakon devet sati okupili ispred Osnovnog suda u Nikšiću, koji danas treba da odluči o ukidanju ili produženju pritvora za vladiku Joanikija I sveštenstvo SPC.

Podgoričke Vijesti su prenele da je uzimanje izjava od osumnjičenih sveštenika završano, a njihovi advokati su rekli da neće davati izjave, već da će se obratiti novinarima na konferenciji koju u podne u Nikšiću organizuju Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka.

Pored advokata Save Kostića, Vere Mijanović i Dragana Šoća, novinarima će se obratiti i protojereji Miodrag Todorović i Velibor Džomić.