(VIDEO) Vatreni tornado i suve grmljavine: Posledice požara u Australiji

1

Šumski požari koji pustoše Australiju generišu toliko toplote da formiraju sopstvene vremenske sisteme, uključujući suve grmljavine i vatrena tornada. Premijer Australije Skot Morison saopštio je da će 3.000 vojnika rezervnog sastava biti raspoređeno kao pomoć u gašenju šumskih požara širom zemlje, prenosi N1.

Ruralna vatrogasna služba Novog Južnog Velsa upozorila je da požar na obali generiše sopstveni vremenski sistem 287 kilometara južno od Sidneja.

“Grmljavina i oluje koje su nastale usled požara registrovani su iznad Karouana. Ovo je vrlo opasna situacija. Pratite uslove oko sebe i preduzmite odgovarajuće mere”, saopšteno je iz ove vatrogasne službe.

Vremenski uslovi su rezultat formiranja pirokumulonimbusa, odnosno takozvanih vatrenih oblaka. Oni su zabeleženi širom sveta, ali kako se klima menja postali su sve češća pojava u Australiji, saopštio je australijski Klimatski savet u izveštaju za 2019. godinu.

Jedan vatrogasac poginuo je 30. decembra usled vatrenog tornada izazvanog pirokumulonimbusom.

Oblaci pirokumulonimbusi su suštinski oluja sa grmljavinom koja se formira od dima od požara jer intenzivna toplota požara uzrokuje da se vazduh brzo podiže, usisavajući hladniji vazduh.

Vojska poslata da gasi požare

Premijer Australije Skot Morison saopštio je da će 3.000 vojnika rezervnog sastava biti raspoređeno kao pomoć u gašenju šumskih požara širom zemlje.

“Videli smo da ova katastrofa eskalira na potpuno novi nivo”, rekao je Morison novinarima.

Ministarka odbrane Linda Rejnolds rekla je da je ovo prvi put u istoriji Australije da se raspoređuje vojska za pomoć u gašenju požara.

Temperatura je u nekim delovima istočne Australije premašila 40 stepeni Celzijusovih, a zvaničnici su upozorili da će današnji dan biti “veoma opasan”.

Od septembra su u požarima poginule najmanje 23 osobe. Desetine ljudi je nestalo, a oko 1.500 kuća je uništeno.

1 KOMENTAR

  1. Koja glupost. Zivim u Viktoriji. Ljudski faktor je prvo kriv za pozare. To jest bolesnici koji namerno pale. A posle svi pricaju o globalnom zagrevanju I lazu nepismeni narod. Prvo nikakvih grmljavina, svetlica nije bilo. Drugo pozari su krenuli iz nacionalnih parkova. Po kojima setaju piromani. A najvise ih je uhvaceno upravo medju vatrogascima. Samo sto se to objavi izmedju redova.

Comments are closed.