(VIDEO) U ovom romskom naselju živi najmlađa majka. Ima 11 godina. Njen otac otrgao je od takve sudbine: Kako se Romi klasičnom muzikom bore za bolji život

1

U bugarskom gradu Slivenu nalazi se jedan od najvećih romskih geta u Evropi. Tamo devojčice napuštaju školu sa 12 ili 13 godina. Najveća opasnost za jednu devojčicu u romskoj zajednici je da bude kidnapovana i silovana. Jer, posle toga, ona više nije „podesna“ za brak.

Da bi izbegli tu opasnost, mnogi roditelji udaju svoje još maloletne kćeri. Ovo romsko naselje može da se podiči tužnim rekordom. Ovde živi najmlađa majka u državi. Ima 11 godina.

Nikola Demirev je rešio da svoju kćerku Marijanu otrgne od takve sudbine i da joj proširi vidike. Tako je Marijana počela da pohađa časove violončela u školi Georgija Kalajdžijeva, umetnika koji je nekada i sam živeo u getu. Danas je slavni violinista pod čijim okriljem klasičnu muziku izučava grupa romske dece. Sve to finansiraju donatori iz Nemačke, a romski učenici su već držali koncerte pred publikom, između ostalog i u prestižnoj dvorani „Bugarska“ u Sofiji.

„U nastavi muzike naša deca ne uče samo da sviraju, već i stiču čitavu kulturu koja im pomaže da raskrste sa romskim mentalitetom i tradicijom. Muzika je tu decu oslobodila teške sudbine – rane udaje. To do sada nije uspela nijedna institucija“, kaže između ostalog Nikola Demirev za Dojče vele, koji je i pored hendikepa (slepilo) uspeo da izvede svoju kćerku iz geta – u normalan život. Nekada su im se komšije podsmevale zbog bavljenja muzikom (posebno zbog toga što je u getu uobičajeno da se time bave samo muškarci); danas su ponosne na svoje mlade sunarodnike koji se bave klasičnom muzikom.

1 KOMENTAR

  1. re: Da bi izbegli tu opasnost, mnogi roditelji udaju svoje još maloletne kćeri.

    Razlika u zrelosti između adolescenata različitih godina jer neuporedivo veća nego što je razlika u zrelosti između odraslih osoba čak i kada su razlike u godinama odraslih osoba znatno veće, a iz toga se može zaključiti da je bilo kakva seksualna manipulacija odraslih osoba adolescentima grub zločin, stoga su brakovi između adolescenata nezakoniti, a ako, kao što se prečesto dešava, neko svoju kćerku udaje za odraslu osobu onda je to zločin, bez obzira ako su čekali da napuni 18 godina.

Comments are closed.