(VIDEO) „Tu su bili prijatelji, dalji rođaci, pomislio sam – šta će oni ovde“: Bajden se prisetio kako mu je Obama priredio iznenađenje

0
Foto: Profimedia

Džo Bajden, kandidat demokrata na predstojećim predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, podelio je na svom Tviter nalogu video u kom se prisetio događaja iz januara 2017. godine, kada ga je odlazeći predsednik Barak Obama odlikovao najvišim građanskim priznanjem u SAD – Predsedničkom medaljom slobode.

Naime, Bajden je služio kao 47. potpredsednik SAD, obavljajući tu finkciju od 2009. do 2017. godine, a nedelju dana pre Trampove inauguracije, Obama je, u saradnji sa Bajdenovom suprugom napravio iznenađenje za tadašnjeg potpredsednika.

„Nisam rekla porodici i deci o čemu se radi. Bila sam veoma uzbuđena i pomislila sam da će to biti jedan od najboljih dana u njegovom životu“, rekla je Bajdenova supruga Džil.

Bajden je opisao kako se osećao tog dana, ne znajući šta mu pripremaju njegovi saradnici, prijatelji i porodica.

„Organizovali smo oproštajnu zdravicu u znak prethodnih osam godina zajedničke saradnje. Ušao sam u prostoriju i video ljude sa kojima sam odrastao. Tu je bio i jedan dalji rođak iz Irske….“, rekao je Bajden.

„Šta će oni ovde!? Stajao sam pored predsednika i razmišljao, šta se kog đavola ovde događa, a onda sam video vojnike u uniformama i pomislio da nekom daju nagradu, ali mi nije bilo jasno zašto nisam obavešten o tome“, rekao je Bajden.

On je naglasio da mu je, u trenutku kada je Obama pozvao vojno osoblje da se pridruže, postalo jasno šta se događa i da je „ostao potpuno šokiran“.

Usledilo je Obamino obrazloženje.

„Džo je izuzetan čovek i saradnik. I zato, poslednji put kao predsednik, čast mi je da mu uručim najveće građansko priznanje – Predsdničku medalju slobode…“, rekao je tada Obama.

„Da li smo još jednu priliku Interenetu da se priča o našoj bromansi“, dodao je Obama u šaljivom tonu.

Bajden je objasnio da je prva misao bila – „Ja ovo ne zaslužujem“.

„To je velika čast za mene i moju porodicu“

Njegova supruga je rekla da je on to svakako zaslužio.

„Celog života si služio svojoj zemlji. Bila sam veoma uzbuđena zbog njega. I ono što sam osećala tada, osećam i danas. Zaslužio je to“, rekla je Džil.

Bajden je u opisu tvita ponovio da mu je velika čast što je primio medalju i da je ponosan što je podredio svoj život služenju svojoj zemlji, ali „da još nije završio“.