(VIDEO) Šuterski dvoboj dvojice bekova u kom je pobedio Jokić: Denver je uspeo da preokrene seriju posle 1-3, a to se dešava retko, baš retko…

0

Nikola Jokić je skinuo veliki teret sa leđa. Baš veliki teret, oličen u visokom Francuzu Rudiju Goberu, dva puta uzastopno biranom za najboljeg odbrambenog igrača NBA lige.

Denver Nagetsi su slavili u sedmoj utakmici prvog kola plej-ofa protiv Jute sa 80-78, i tako učinili nešto što se dešava tek 12. put u istoriji – pobedili su u seriji u kojoj su gubili 1-3.

Rezultat 80-78 nije baš svakidašnji za NBA utakmice, a mali broj koševa je rezultat nešto jače odbrane, odgovarajuće tako važnoj utakmici, i posledično lošijem šutu. Ova “majstorica” je, naime, najavljivana kao konačni obračun dvojice revolveraša Donovan Mičela iz Jute i Džamala Mareja iz Denvera, koji su u prethodnim utakmicama u seriji postizali i po 50 poena. Revolveraši su zatajili (uglavnom), a utakmicu je obeležio Nikola Jokić sa 30 poena (12/23 iz igre), 14 skokova i 4 asistencije.

“Nisam mogao da pustim Džamala da pogine. On je moj partner i moram da mu pomognem, kao što je on meni pomogao u šestoj utakmici”, rekao je Jokić.

Jokić je postigao i poslednje poene na utakmici, 27 sekundi pre kraja, kada je postigao koš preko Rudija Gobera.

To ne znači da je Rudi Gober imalo gledao Jokiću kroz prste.

Ponovo je srpski centar bio suočen sa elitnom odbranom, toliko čvrstom da je svaki pokušaj ulaska u reket bio unapred izgubljena bitka. Ali, Jokić nije odustajao. Za razliku od Mareja i Mičela koji su koševe postizali u serijama, Jokić je konstantno tokom celog meča vodio svoju ekipu.

Posle Jokićevih poena, najbolji igrač Jute Donovan Mičel je imao priliku da izjednači ili da ide na pobedu, ali mu je izbio loptu Geri Heris, nedovoljno oporavljeni član prve petorke Denvera koji u ovoj fazi oporavka pomaže ekipi sa klupe.

Dosta se govorilo o tome da nedostaje Denveru Herisova odbrana, a ovo je, eto, pokazalo i koliko.

Iako su Nagetsi lakše mogli da privedu utakmicu kraju, u sledećem napadu je Tori Kreg promašio polaganje, što je Juti dalo još jednu šansu. Lopta je došla do pleja Konlija koji je šutirao za tri poena i pobedu i lopta je gotovo izašla iz koša.

Merej je na kraju ostvario 17 poena (7/21), a Donovan Mičel je, imajući u vidu prethodne nastupe, postigao “samo” 22 poena. Mičel je bio gotovo nevidljiv tokom većeg dela susreta, osim u trećoj četvrtini kada je napravio veliku seriju kojom je istopljena velika prednost Nagetsa iz prvog dela susreta koja je iznosila i 19 poena.

Delovalo je da Juta ima snage za preokret, ali je tokom cele četvrte četvrtine bio egal koji je na kraju prelomio na stranu Nagetsa. Za to vreme Mičel je postigao samo jedan koš.

Nagetsi su se plasirali u drugu rundu NBA plej-ofa gde ih čekaju LA Klipersi, a Nikola Jokić će konačno imati više prostora da diše. Mada, i protiv Gobera je postigao 30 poena…