(VIDEO) Supersonični avion: Od Njujorka do Londona stiže za tri sata

0

Američka tehnološka kompanija Boom Technology predstavila je u sredu prototip nadzvučnog aviona Boom Supersonic XB-1.

Tvrde da su konstruisali potpuno samostalno, a pritom bi već iduće godine trebao biti siguran za poletanje.

Osim što leti brže od zvuka, Boom bi trebao biti i 100-posto neutralan za okolinu, jer ne ispušta emisije ugljikovog dioksida u atmosferu, prenosi Jutarnji list.

Ali, ovaj prototip je samo početak priče koju ova kompanija pokušava da razvije. Cilj im je da razviju tehnologiju koja bi omogućila serijsku proizvodnju ekološkog i sigurnog nadzvučnog aviona kojim bi se, na primer, od Njujorka do Londona stizalo za oko tri i po sata, što je otprilike upola manje nego dosad.

Kako javlja The Aviationist, u događaju koji je održan uglavnom preko interneta predstavljen je avion koji očarava lepotom, a po dizajnu i podseća na legendarni Konkord.

Na novi avion ponosan je i osnivač kompanije Blejk Šol, koji je novinarima izjavio kako je demonstracija prototipa nastavak napretka koji njegova kompanija pokušava postići.

“Činimo svet dramatično dostupnijim – kazao je, dodavši da je prototip XB-1 važan korak prema razvoju komercijalnog nadzvučnog aviona. Osim toga, kompanija je izuzetno zainteresavan za održivi razvoj, u svrhu povezivanja ljudi bez ugrožavanja životne sredine.

Aviationist ističe kako testiranje novog prototipa dolazi u trenutku kada se ceo svet suočava s pandemijom novog koronavirusa, koja je poharala avioindustriju. Vodeće svetske kompanije, poput konzorcijuma Erbas, najavile su desetine hiljada otkaza jer je putovanje avionom tokom karantina svedeno na nulu. Probleme preživljava i Boing, koji tvrdi kako će iduće decenije zbog pandemije morati da proizvede oko dve hiljade aviona manje, što će im naneti štetu od oko 200 milijardi dolara do 2029.